header-new2

  • Тисменицька міська рада
    Тисменицька міська рада
---------   ВІТАЄМО НА САЙТІ ТИСМЕНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ   ---------

Чиста вода – запорука здоров’я

водаВ умовах російської агресії проти України частина населення позбавлена доступу до чистої питної води. 

Через активні бойові дії в низці регіонів перебиті водогони, відсутні реагенти для очищення водопровідної води, а також немає можливості завезти бутильовану питну воду.

У таких умовах люди змушені користуватися потенційно небезпечною водою з системи централізованого водопостачання, брати воду з колодязів, придомових свердловин, річок тощо. Невідомо, чи ця вода достатньо чиста та придатна для споживання й приготування їжі. Тому важливо її очистити самостійно в домашніх умовах.

Перед очищенням воду варто оцінити за кольором та запахом. Для цього потрібно набрати половину або ⅓ об'єму пляшки та інтенсивно її потрусити. Якщо на поверхні є піна, то така вода не придатна для споживання. Після цього потрібно оцінити воду за запахом. За наявності хімічного, бензинового, трупного або іншого неприємного/підозрілого запаху воду заборонено використовувати для пиття. Також вода не повинна бути забарвленою: подивіться на воду в білому посуді або в прозорому посуді на білому фоні.

Далі можна приступати до її знезараження. 

Кип’ятіння. Це найнадійніший спосіб знезараження води в умовах виживання. Варто кип'ятити воду протягом мінімум 10 хвилин, після чого дати їй відстоятися та обережно злити, не збовтавши осад, який зібрався на дні. Чим довше ви кип’ятите воду, тим більше патогенів буде знищено. Зберігайте кип’ячену воду в закритій тарі. За можливості, відстояну кип’ячену воду варто додатково очистити за допомогою побутового фільтра для води. 

Якщо немає можливості термічно знезаразити воду, можна це зробити хімічними речовинами.

Таблетки з активним хлором. Випускаються спеціальні препарати з вмістом активного хлору у вигляді таблеток (доприкладу: Жавель-Клейд, Акватабс, Хлорактив, Бланідас). Кілька пігулок та 30-60 хвилин очікування, поки вони розчиняться у воді, — і можете споживати. Такі таблетки мають антибактеріальні властивості та мають великий термін придатності. Проте слід уважно вивчити інструкцію, на який об’єм води такий засіб розраховано.

Йод. Якщо спеціальних таблеток з хлором немає, то можна використати інші речовини, наприклад, спиртовий розчин йоду. Використовуйте цей метод у крайніх випадках! На літр води достатньо 3-4 крапель. Перш ніж пити, почекайте півгодини-годину. Така вода буде мати характерний смак, але так ви уникнете зневоднення. Особам з ураженою щитоподібною залозою краще утриматись від споживання надмірних доз йоду. І знов, якщо є можливість, після знезараження йодом слід профільтрувати воду через побутовий фільтр.  

Активоване вугілля. Цей метод дозволяє прибрати неприємний запах води та незначні домішки і шкідливі речовини. На літр води потрібно 5 таблеток, які краще подрібнити (для збільшення активної площі). Подрібнене вугілля потрібно загорнути в марлю або іншу тканину, щоб пил від нього не потрапив у чисту воду. Знезараження води у такий спосіб триває щонайменше 8 годин.

Ці прості та доступні способи знезараження води допоможуть зберегти наше здоров’я.

Принагідно хочу нагадати, що якість питної води може змінюватись і в наших криницях (на територіях, де немає бойових дій). Тому вживати сиру воду можна тільки при абсолютній впевненості в її безпеці. А гарантією є добрий санітарний стан джерела водопостачання та результати лабораторних досліджень питної води.

Нагадуємо, що не рідше, ніж один раз на рік необхідно проводити профілактичну очистку криниці, у разі погіршення якості води – дезінфекцію криниці (відкачати воду, видалити намул, сміття). Після відкачування води стінки колодязя, вміру можливості, обробляють 5% розчином хлорного вапна. Коли криниця наповниться до попереднього рівня, бажано влити освітлений розчин хлорного вапна (10 літрів на 1м³ води) чи інший дезсередник, перемішати воду жердиною і закрити кришкою на 6-8 годин. Опісля рекомендується провести лабораторне дослідження води.

Повідомляємо, що спеціалісти Богородчанського відділу проводять постійний моніторинг якості питної води джерел водопостачання, як централізованих, так і децентралізованих. Впевнено можемо сказати, що вода ценнтралізованого водопостачання найкращої якості, дещо гірша якість води індивідуальних криниць.

Тому рекомендуємо при помітних змінах якості води, яку ви споживаєте, досліджувати воду в лабораторіях відділу.

Ці прості і водночас ефективні заходи допоможуть зберегти чистоту криниць, якість води в них та відмінний стан Вашого здоров’я.

Календар новин

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
join-us-facebook
 
1645021179
 
ЦНАП
 
diia1-1
 
gid1
 
єдопомога
 
 протидія насильству
 
el vpered
 
Фотоклуб КОЛУМБ м.Тисмениця