header-new2

  • Тисменицька міська рада
    Тисменицька міська рада
---------   ВІТАЄМО НА САЙТІ ТИСМЕНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ   ---------

Якщо розбився ртутний термометр?

термометрНе піддавайтесь паніці, але знайте: ртуть - речовина 1-го класу небезпеки, особливо шкідливі її випари. У стандартному градуснику міститься до 5 г ртуті. Якщо термометр розбився в житловій кімнаті площею 12-18 кв.м., концентрація випарів ртуті через кілька годин перевищує гранично допустимі концентрації в 50-100 разів.

Перші ознаки отруєння ртуттю: головний біль, слабкість, апатія, запаморочення, починають тремтіти пальці рук, тремтять повіки і губи, з'являється металевий присмак у роті, набряклість та кровоточивість ясен, змінюється колір сечі, починається нудота і блювання, діарея, сльозяться очі. Отже, якщо ви розбили термометр місяць-два тому і належним чином не прибрали приміщення, при виникненні таких симптомів негайно звертайтесь до лікаря!

Щоб попередити отруєння небезпечною речовиною, вжийте заходів для прибирання ртуті:

- виведіть з приміщення людей, в першу чергу дітей. Обмежте доступ посторонніх осіб в приміщення (закрийте двері), зніміть взуття при виході із забрудненого приміщення, щоб не розносити ртуть по суміжних кімнатах;

- вимкніть всі нагрівальні прилади (чим нижча температура, тим повільніше випаровується ртуть);

- для захисту органів дихання одягніть вологу марлеву пов’язку. Захистивши руки гумовими рукавичками, обережно зметіть щіточкою дрібні кульки на лист паперу і помістіть у скляну банку з розчином (2 г перманганату калію на 1 л води) або з водою. Щоб зібрати всю ртуть, яка потрапила в щілини меблів чи підлоги, скористайтеся підручними засобами: медична груша з тонким наконечником, шприц, скотч;

- провітріть приміщення після того, як зібрана ртуть ( не створюйте протяг, він може рознести ртуть, яка осяде на всіх предметах і одязі);

- ні в якому разі не збирайте ртуть пилососом і не викидайте в контейнер з сміттям або каналізацію.

Тепер, аби знешкодити всі, аж до найменшої частинки ртуті, потрібно здійснити хімічне очищення. Для цього використовуємо перманганат калію (марганцівку) та мильно-содовий розчин. Готуємо 0,2% водний розчин марганцівки (2 г на літру води) і ним за допомогою щітки обробляємо забруднену поверхню. Через 1 годину - мильно-содовим розчином (40 г мила +50 г соди на 1 літру води ). Промийте марганцівкою і мильно-содовим розчином рукавички та взуття.

Зібравши всі відходи від термометра в герметичну тару, стійку до механічного, хімічного та термічного впливу, повідомтепро це в районний відділ управління ДСНС України в області (тел. 101).

За кваліфікованою допомогою щодо демеркуризації (видалення ртуті, очищення забрудненої площі) також потрібно звертатись до районного відділу управління ДСНС України в області.

Провести заміри наявності ртуті в повітрі приміщення можуть спеціалісти Богородчанського відділу ДУ «Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» (тел. 2-17-30). При виявленні ртуті в повітрі– заміри знову проводяться через 7 днів після повторної демеркуризації.

Лікар з загальної гігієни

Богородчанського відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»

Орест ГЛУШКО

Календар новин

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
join-us-facebook
 
1645021179
 
ЦНАП
 
diia1-1
 
gid1
 
єдопомога
 
 протидія насильству
 
el vpered
 
Фотоклуб КОЛУМБ м.Тисмениця