header-new2

  • Тисменицька міська рада
    Тисменицька міська рада
---------   ВІТАЄМО НА САЙТІ ТИСМЕНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ   ---------

Електронні сигарети - як альтернатива звичайним сигаретам

101626576 gettyimages-830035654Про шкідливість тютюнопаління сказано і написано чимало. Будь – який курець знає, що кожна сигарета, кожна затяжка – маленький крок до смерті. Інша справа, що не всі це усвідомлюють.

Тютюнопаління – серйозна медико–соціальна проблема, яка є однією з причин, що завдає непоправної шкоди здоров´ю та повільно вбиває наш організм, особливо органи дихання. Також відомо, що куріння збільшує ризик захворювання на злоякісні новоутворення та інші хронічні захворювання. Доведено, що куріння негативно впливає і на сам процес лікування хвороб.

Електронні сигарети рекламують як більш безпечну альтернативу звичайним сигаретам. Головний аргумент – при палінні електронної сигарети – вдихається пар, а не аерозоль (дим) звичайних сигарет, що містить крім нікотину - різні смоли та інші, шкідливі для організму речовини.

Рідина, яка заправляється в електронну сигарету традиційно містить 56-62% пропіленгліколю, 30-35% гліцерину, 0 – 3,6 % нікотину, 2-4% ароматизаторів, воду. На перший погляд, шкідливих речовин, крім нікотину – немає, але нікотин якраз і викликає звикання. . Відбувається елементарна заміна однієї сигарети на іншу, тільки електронну.

До того ж, пар не доставляє такого почуття «насичення» , як дим. Тому людина, яка вважає за краще електронні сигарети, курить набагато частіше, або вибирає більш міцну рідину в картриджі. При цьому кількість нікотину, що міститься в рідині, іноді може бути велика і бути токсична, небезпечна або смертельно небезпечна при неправильному застосуванні.

Згідно з результатами досліджень європейських вчених – пар, який вдихає курець електронних сигарет, агресивно впливає на легені, може приводити до такого захворювання як емфізема. Негативно він позначається і на здоров´ї людей, які знаходяться поруч з таким курцем. Емфізема легень – важке захворювання, при якому альвеоли, а з них складається легенева тканина, перерозтягуються і втрачають здатність скорочуватися. Це призводить до того, що порушуються процеси насичення киснем крові і виведення з неї вуглекислого газу.

До висновку, що електронна сигарета нічого, крім шкоди для здоров´я, не приносить прийшли і американські вчені, які виявили в електронних сигаретах канцерогенні речовини, що сприяють розвитку онкологічних захворювань.

У доповіді Всесвітньої організації охорони здоров»я, присвяченій електронним пристроям «доставки нікотину», чітко говориться про те, що електрона сигарета завдає такої ж шкоди організму людини, як і тютюнопаління.

Продавати електронні сигарети заборонено в 13 країнах світу. У більш ніж 50 їх оборот регулюється. Курити ці пристрої в приміщеннях не можна в 30 країнах. Так, наприклад, реклама, продаж та розповсюдження електронних сигарет заборонені в Австралії, Аргентині, Греції, Бельгії, Бразилії, Фівнляндії, Канаді, Таїланді, Мексиці і ОАЕ.

В Україні відповідальність за куріння тютюнових виробів (в т.ч. – електронних сигарет), в місцях де це заборонено законом, передбачена ст. 175-1 Кодексу про адміністративні правопорушення України. Порушення такої заборони тягне за собою накладення штрафу від 3-х до 10-ти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Цікаво, що Законом не враховується наявність або відсутність нікотинової складової в речовині для електронної сигарети. Тобто, куріння електронної сигарети в вищевказаних місцях забороняється - незалежно від наявності в ній нікотину.

Біолог санітарно-гігієнічної

лабораторії Богородчанського

відділу ДУ « ІФОЦКПХ МОЗ» 

Галина ВАСИЛИК

 

Календар новин

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
join-us-facebook
 
1645021179
 
ЦНАП
 
diia1-1
 
gid1
 
єдопомога
 
 протидія насильству
 
el vpered
 
Фотоклуб КОЛУМБ м.Тисмениця