header-new2

  • Тисменицька міська рада
    Тисменицька міська рада
---------   ВІТАЄМО НА САЙТІ ТИСМЕНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ   ---------

Мікроорганізми в поверхневій воді. Якої шкоди вони несуть?

Стомившись від повсякденної роботи, метушні, шуму та проблем, люди прагнуть знайти спокій на лоні природи. Нестерпна спека буквально змушує нас пірнути в звабливу прохолоду водойми, забувши про те, що у воді можуть чекати на нас недружелюбно налаштовані мікроорганізми.  Часто люди забувають про заходи безпеки та купаються в непризначених для цього місцях. Та чистий на перший погляд ставок чи озеро, може виявитися розсадником серйозних захворювань.  Саме літом найчастіше виникають та розповсюджуються інфекції шлях передачі яких є вода. Купання в відкритих водоймах загрожує інфекційними захворюваннями бо разом з нами там плаває безліч мікроорганізмів. Найбільш поширеними є:

ентеровірусна інфекція; 

церкариоз, або «свербіж купальника»,

лептоспіроз

мікоз 

Природна вода – практично завжди «жива». Треба лише подивитися на неї в мікроскоп, щоб побачити, скільки мікроорганізмів живе в одній краплі.Вони є майже у всіх поверхневих водах. Це бактерії, віруси, водорості, грибки. Є вони і в підземних водах, хоч і в меншій кількості. Серед всіх цих мікроорганізмів є як абсолютно нешкідливі для людей, так і ті, які здатні викликати захворювання. Деякі навіть відносяться до смертельно небезпечним (через що їх часто називають хвороботворними).

Крім того, розрізняють дуже багато мікроорганізмів, які абсолютно нешкідливі і для людей, і для тварин. І їх наявність в організмі зовсім не означає, що це обов'язково призведе до інфекційного захворювання.

Хоча в деяких випадках нешкідливі мікроорганізми стають небезпечними. Як правило, це відбувається під впливом якихось внутрішніх або зовнішніх факторів. Наприклад, при вживанні лікарських препаратів, що порушують рівновагу мікробної флори (в першу чергу це стосується антибіотиків).

Щоб відпочинок біля річки або ставка не закінчився лікарняним ліжком, потрібно дотримуватися кількох правил:

1. Якщо на березі водойми встановлені таблички, які вказують на те, що купатися заборонено, то порушувати це правило буде собі дорожче.

2. Не можна купатися у водоймах, біля яких є очисні споруди, заводи, фермерські господарства.

3. Уникай купання у водоймах, де живе багато водоплавних птахів. Це загрожує забрудненням води їх калом, а, значить, у ній багато мікробів і паразитів.

4. Не пити та не дозволяти дитині пити воду з річки, ставка чи озера. Стежити за тим, щоб чадо не заковтувало її під час купання.

5. Не можна купатися у непротічних водойма, бо в спеку в ній може розмножуватися кишкова паличка та інші настільки ж небезпечні для здоров’я мікроби.

6. Вагомий аргумент проти – вода яка цвіте.

7. Плаває сміття, особливо харчові відходи? Відмовтеся від купання!

8. Не варто купатися відразу після сильного дощу, коли весь бруд, пестициди та добрива стікають у водойми.

9. У воду в незнайомому місці входити слід обережно. Особливо там, де багато водоростей, а дно мулисте: у водоростях можна заплутатися, а під шаром мулу можуть знаходитися травмонебезпечні предмети.

10. Після купання обов’язково приймайте душ з милом, а садна і ранки обробляйте спеціальними засобами.

11. Не заходити у воду без купальників і плавок.

12. Не купатися в місці відпочинку, якщо там вже були випадки захворювання.

Якщо ви все ж вирішили викупатися в незнайомій або забрудненій водоймі пам’ятайте  що, через забруднену воду можуть передаватись  гельмінтні захворювання, бувають випадки розвитку гепатиту А, який можна уникнути, якщо випадково не ковтати воду, але це дуже складно, особливо якщо у воді діти.         

Бережіть себе та своє здоров’я. Купайтеся тільки в перевірених місцях!

Завідувач мікробіологічної

лабораторії, лікар-бактеріолог Богородчанського

відділу ДУ « Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»

Лілія ЛАПКО

Календар новин

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
join-us-facebook 
lot 
1645021179
 
ЦНАП
 
diia1-1
 
gid1
 
єдопомога
 
265x245
 протидія насильству
 
el vpered
 
Фотоклуб КОЛУМБ м.Тисмениця