header-new2

  • Тисменицька міська рада
    Тисменицька міська рада
---------   ВІТАЄМО НА САЙТІ ТИСМЕНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ   ---------

28 ЛИПНЯ - ДЕНЬ БОРОТЬБИ З ГЕПАТИТАМИ

28 липня – Всесвітній день боротьби з гепатитами, оголошений Міжнародним Альянсом з боротьби з гепатитами /World Hepatitis Alliance/, що об’єднує більше 200 асоціацій хворих на гепатити у цілому світі.

Мета цих заходів - підвищення обізнаності світової громадськості про симптоми, методи діагностики, скринінгу, профілактики та лікування гепатитів, особливо групи В і С.

Вірусний гепатит – це запалення печінки вірусної етіології, характеризується значним поширенням, важким перебігом, ускладненнями з переважним ураженням печінки. Існує 8 типів вірусів гепатиту: A, B, C, D, E, J, F, TT.

Що таке парентеральні гепатити?

Це інфекційні вірусні захворювання, збудник яких передається від хворої до здорової людини через кров. Розрізняють парентеральні гепатити: В, С, D.

Наскільки небезпечними є парентеральні гепатити?

Гепатити мають тяжкий перебіг, часто переходять у хронічні форми, можуть викликати цироз або рак печінки.

Як швидко розвивається хвороба при парентеральних гепатитах? Період від моменту потрапляння вірусу в організм людини до появи перших ознак захворювання може коливатись від одного до шести місяців.

Як можна заразитись парентеральними гепатитами? Навіть один контакт з кров’ю хворого чи інфікованими нею матеріалами може спричинити захворювання. Віруси парентеральних гепатитів передаються через ушкоджену шкіру та слизові оболонки, через кров, сперму. Таке може трапитися при недотриманні санітарних вимог та дезінфекційних заходів під час надання косметологічних або перукарських послуг, лікувальних та діагностичних процедур, переливанні крові. А також при незахищених статевих контактах, використанні одного шприца при ін’єкційному введенні наркотиків, використанні спільно з хворим зубних щіток, пристроїв для гоління, манікюрних наборів.

Які ознаки інфікування парентеральними гепатитами? Нудота, підвищена температура тіла, жовтяниця, біль у суглобах та правому підребер’ї, свербіж шкіри. Іноді хвороба може протікати безсимптомно.

Як не заразитися парентеральними гепатитами? Від гепатиту В існує вакцина яка одночасно може захистити і від гепатиту D. В закладах охорони здоров’я та надання побутових послуг необхідно проводити знезараження медичного інструментарію, використовувати одноразові рукавички, шприци. Слід уникати порізів шкіри при отриманні косметичних та перукарських послуг, уникати незахищених статевих контактів.

Через перебої у зв'язку з війною з постачанням вакцини від гепатиту В, процес вакцинації від гепатиту В дещо призупинився. Але зараз вакцина поступила в заклади охорони здоров'я і діти мають змогу провакцинуватись і отримати імунітет від цієї важкої хвороби.

Як лікувати парентеральні гепатити? При виникненні ознак захворювання необхідно звернутись за медичною допомогою. З метою профілактики особам, які контактували або проживали з хворим, здати кров на визначення маркерів парентеральних гепатитів.

Що потрібно знати про вірусний гепатит А ? Гепатит А- це інфекційне захворювання вірусної природи з переважним ураженням печінки та травного каналу.

Хто є джерелом інфекції при гепатиті А? Тільки хвора людина. За два тижні до появи жовтяниці вірус виділяється в зовнішнє середовище і людина в цей час стає заразною – саме тоді, коли ніхто і не підозрює про гепатит. З моменту появи жовтяниці вірус припиняє виділятися в зовнішнє середовище і людина стає безпечною для оточуючих.

Як передається вірус при гепатиті А? Від людини до людини (після контакту з хворим або його речами), через забруднену воду, харчові продукти, предмети вжитку, брудні руки.

Які перші ознаки захворювання? Період від моменту зараження до появи перших клінічних ознак хвороби від 7 до 45 днів. Захворювання починається гостро - температура тіла підвищується, з’являється головний біль, розбитість, ломота в тілі, знижується апетит, виникають нудота, блювота, гіркота в роті, важкість та тупий біль в епігастрії і правому підребер’ї, далі приєднується жовтяниця.

Що робити коли захворіли Ви чи ваші близькі ? Хворого при можливості потрібно ізолювати та викликати лікаря.

Як уникнути зараження вірусним гепатитом А ?Профілактичні заходи при гепатиті А –це санітарно-гігієнічні заходи як і при будь-якій кишковій інфекції. Дотримуватись правил особистої гігієни, обов’язково мити руки з милом, особливо перед приготуванням та вживанням їжі, після відвідування громадських місць. Для пиття і приготування їжі використовувати воду питну гарантованої якості, краще бутильовану або з централізованих джерел водопостачання. Купатись у відкритих водоймах виключно у відведених для цього місцях, уникати потрапляння води у рот або її проковтування. Перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою. Дієвим та гарантованим засобом профілактики є вакцинація від гепатиту А. Для мандрівників до країн з високою поширеністю захворювання, вакцинація показана за 2-4 тижні до поїздки.

Лікар-епідеміолог 

Світлана ГАВРИЛКО

Календар новин

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
join-us-facebook
 
1645021179
 
ЦНАП
 
diia1-1
 
gid1
 
єдопомога
 
 протидія насильству
 
el vpered
 
Фотоклуб КОЛУМБ м.Тисмениця