header-new2

  • Тисменицька міська рада
    Тисменицька міська рада
---------   ВІТАЄМО НА САЙТІ ТИСМЕНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ   ---------

Домашні тварини і людина

домашні твариниМи живемо з домашніми тваринами протягом багатьох століть. Домашні тварини допомагають побороти самотність, покращити настрій. Вони стали повноправними членами сім’ї у багатьох родинах.

Але тварини теж хворіють і можуть стати джерелом хвороби для людей. Кішки і собаки є найпоширенішими переносниками зоонозів - хвороб, що передаються людині від тварин. Інфікування найчастіше відбувається, коли тварина дряпає або кусає людину.

Феліноз -хвороба котячої подряпини. Це гостре інфекційне захворювання, збудником якого є мікроорганізм Bartonellahenselae. Резервуаром для інфекції є коти, особливо сіамські, адже збудник хвороби є представником нормальної мікрофлори порожнини рота у котів. На місці укусу чи подряпини виникає утворення, зовні схоже на укус комах. Можуть збільшуватися найближчі до місця подряпини лімфовузли, підвищуватися температура. Навіть найдрібніші подряпини слід обробляти і слідкувати за їх загоюванням. Особливо це стосується дітей.

Сальмонельоз – характеризується ураженням органів травлення з розвитком синдрому інтоксикації. Хворобу викликає велика група бактерій сальмонел, які стійкі у зовнішньому середовищі. Одне з джерел зараження людини – контакт з фекаліями тварин, хворих на сальмонельоз. Симптоми захворювання: підвищена температура, головний біль, слабкість, нездужання, біль у животі, нудота, блювання, діарея. Сальмонельоз може спричинити серйозне ураження нирок у маленьких дітей.

Гельмінтоз. Токсокароз. Це паразитарне захворювання, зумовлене глистами, які паразитують у кишківнику собак або котів. Найчастіше хвороба передається дітям через контакт із домашніми тваринами. Симптомами токсокарозу є характерні висипання на тілі, набряк обличчя, лихоманка, збільшення лімфатичних вузлів. У частини хворих токсокароз викликає біль у животі, блювання, метеоризм, проноси тощо.

Ехінококоз. Це паразитарне захворювання, яке характеризується утворенням у печінці, а також у легенях та інших органах паразитарних кістозних утворень. Основним джерелом захворювання є інфіковані дозрілими ехінококами собаки, які виділяють у навколишнє середовище із випорожненнями яйця гельмінта. Зараження людини відбувається під час контакту з хворою собакою, або внаслідок вживання овочів, води, забруднених яйцями ехінокока. Клінічні прояви ехінококозу зумовлені локалізацією паразита та його розмірами. Гельмінти широко розповсюджені. Цьому, зокрема, сприяє велика кількість бездомних тварин, які є резервуаром паразитів.

Сказ. Це гостре небезпечне вірусне захворювання, спричинене нейротропним вірусом сказу. Характеризується розвитком своєрідного енцефаліту зі стрімким ушкодженням центральної нервової системи. Джерелом та резервуаром збудника сказу є дикі та свійські тварини. Людина може заразитися сказом від інфікованих тварин через укус, подряпини та мікроушкодження шкіри, потрапляння зараженої слини на слизові оболонки.

У контактний спосіб людей найчастіше інфікують коти та собаки. Особливу небезпеку становлять безпритульні тварини, зокрема собаки. Скажених тварин характеризують певні клінічні симптоми та поведінкові зміни, які важливо візуально визнати: втрата природного страху перед небезпекою (хвора дика тварина може «розгулювати» у населеному пункті), агресивність. При цьому з’являється слиновиділення, водобоязнь. Тварини, які покусали людей або інших тварин, підлягають негайній доставці до найближчого ветеринарного закладу для огляду та карантину під наглядом фахівців протягом 10 днів. Якщо за цей період не зявилися ознаки сказу, тварина вважається здоровою, а потерпіла людина- не заражена сказом.

   В разі укусу тварини необхідно ретельно промити поверхню рани (протягом 15 хвилин) струменем води з господарським милом (в найкращому випадку). Далі слід обробити краї рани 5% настоянкою йоду, накласти стерильну повязку і негайно звернутися до медичного закладу.

                 Лікар паразитолог

В. Федорів

Календар новин

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
join-us-facebook
 
1645021179
 
ЦНАП
 
diia1-1
 
gid1
 
єдопомога
 
 протидія насильству
 
el vpered
 
Фотоклуб КОЛУМБ м.Тисмениця