header-new2

  • Тисменицька міська рада
    Тисменицька міська рада
---------   ВІТАЄМО НА САЙТІ ТИСМЕНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ   ---------

Покращуємо імунітет

574З настанням холодної пори року у багатьох людей слабшає імунітет, тому виникає нагальна потреба у його підтримці під тиском вірусів.

Найпростіший спосіб покращення імунітету - споживання яблук.

У питаннях швидкого, корисного та поживного перекусу їм немає рівних. Яблука багаті вітамінами, мінералами, клітковиною та антиоксидантами — усіма поживними речовинами, які потрібні вашому організму, щоб боротися з вірусами та іншими інфекціями й хворобами, особливо у холодну пору року.

Яку користь для вашого імунітету приносить регулярне вживання цього фрукту?

  • Яблука багаті на пектин, специфічний тип харчових волокон, які впливають на метаболізм жирів. Пектин  вважається хорошим джерелом їжі для корисних бактерій в кишківнику людини.
  • Яблука - є джерелом  вітамінів A, С, В1, В2, РР і Е, а також магнію, фосфору, йоду, заліза, калію, кальцію, цинку.
  • Яблука можуть знизити ризик розвитку діабету II типу, адже містять поліфенольні антиоксиданти – кверцетин та флоридин. Перший міститься в шкірці фрукта й допомагає при резистентності до інсуліну, яка є основним фактором розвитку діабету. Він відомий своїми антиоксидантними та протизапальними ефектами, які допомагають регулювати імунну відповідь. А флоридин -  зменшує всмоктування цукру в кишківнику і тим самим знижує його рівень у крові.

Вільні радикали не тільки пошкоджують ваші клітини, але й активують гени, які викликають посилення запальної реакції. Хронічне запалення пов’язане з багатьма серйозними захворюваннями та проблемами зі здоров’ям, але, на щастя, дослідження показали, що кверцетин може знизити маркери запалення. Багато цього флавоноїду міститься зокрема у червоних яблуках. Важливо не очищати ці фрукти від шкірки, адже кверцетин локалізується виключно там.

Левова частка вашого імунітету походить зі шлунково-кишкового тракту. Це означає, що підтримка здорового і збалансованого мікробіому є ключовою для того, щоб ваше тіло ефективно боролося з інфекціями. Яблука допомагають підтримати здоров’я кишечника, оскільки вони забезпечують певний тип розчинної клітковини, який називається пектином. Отож, покращити свій імунітет можна звичайними яблуками, якими обдарувала нас осінь.

Якщо ви з'їдатимете щоденно по два яблука, то зможете знизити рівень холестерину,  ризики серцевого нападу та інсульту.

Яблукадопомагають здоров‘ю мозку. Сік яблук запобігає віковому зниженню розумової активності та кількості нейромедіатору ацетилхоліну (відповідає за навчання, мислення та пам’ять). Низький рівень ацетилхоліну пов’язаний з хворобою Альцгеймера.

Однак, попри корисні властивості, слід обмежити вживання яблук, якщо у вас:

виразка шлунку;

гастрит;

підвищена кислотність;

людям, які мають проблеми із зубами, слід відмовитися від вживання таких сортів яблук, як груша, антонівка та аніс, оскільки вони становлять небезпеку для зубної емалі. Якщо ж ви все ж таки з’їли фрукт, то обов’язково почистіть зуби та прополощіть рот.

людям, які страждають на цукровий діабет, не слід їсти солодкі яблука (білий налив, золота китайка і медунка).

Щодо кісточок яблук, то вони містять таку небезпечну речовину – глікозид амигдалина (речовина, яка потрапляючи у шлунок розщеплюється в синильну кислоту (сильна отрута – ціанід). Звичайно ж, якщо ви вживатимете в невеликих кількостях кісточки, то вони не зашкодять, але з великою кількістю ціаніду ваш організм може не впоратися.

Їжте яблука щодня і забудьте про візити до лікаря! Насолоджуйтесь смаком та корисними властивостями!

 

Начальник Богородчанського відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦ КПХМОЗ»

Валентина ЛЕВИЦЬКА

Календар новин

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
join-us-facebook
 
1645021179
 
ЦНАП
 
diia1-1
 
gid1
 
єдопомога
 
 протидія насильству
 
el vpered
 
Фотоклуб КОЛУМБ м.Тисмениця