header-new2

  • Тисменицька міська рада
    Тисменицька міська рада
---------   ВІТАЄМО НА САЙТІ ТИСМЕНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ   ---------

17 листопада - Міжнародний день відмови від паління

проти палінняМіжнародний день відмови від паління своїми витоками сягає Американської землі - континенту, з якого і почалося це тотальне горе - звички тютюнопаління. Цей день у 1977 році встановило Онкологічне Співтовариство Сполучених Штатів Америки. Було запропоновано відзначати його щорічно в кожен третій четвер листопада. А в 1988 році, за пропозицією ВООЗ, з’явився молодший брат цього Міжнародного дня - Всесвітній день без тютюну, який зараз відзначається 31 травня.

Статистика ВООЗ дуже сумна. Близько 63% всіх смертей на землі відбувається через неінфекційні захворювання. Тютюнопаління в цій страшній статистиці займає стійку позицію лідера.

Епідемія тютюнопаління в 20 столітті забрала з життя понад 100 мільйонів людей.Серед хворих на рак в різній формі – 95% курців; серед померлих від хронічного обструктивного захворювання легень (ХОЗЛ) не менше 75% курців; смертність від раку легенів серед тих, хто палить, вища у 20 разів. Щороку внаслідок куріння помирає 7 мільйонів людей у всьому світі. Понад 6 мільйонів із них – це курці або колишні курці, а 890 тисяч – люди, які є пасивними курцями, з них 120 тис. українців.  Очікується, що до 2030 року ця цифра зросте до 8 мільйонів смертей.

Україна – одна з перших за кількістю викурених цигарок на людину. Це говорить про те, що в нашій країні ця проблема сягнула розмірів епідемії. В Україні палять 40% громадян старших за 15 років і близько 17% школярів. Це близько 19 млн. осіб. Із них 34% – завзяті курці. Приблизно третина населення у віці від 18 до 25 років — є постійними курцями, 53% старшокласників. Більш, як половина всіх курців свою першу сигарету викурили у віці до 12 років.

Не всі усвідомлюють тяжкі наслідки від вживання тютюну для свого здоров’я і здоров’я оточуючих, насамперед - молодь. У більшості випадків це є результатом відсутності переконливої інформації з даної теми, а також наслідком інформаційної протидії з боку тютюнових компаній.

Чому важливо кинути курити?

В абсолютно чистій атмосфері організм людини, що палить, зазнає такого токсичного впливу, ніби знаходиться в умовах, де забруднення в тисячі разів перевищує будь-які норми. Вдихати тютюновий дим у чотири рази шкідливіше, ніж вихлопні гази автомобіля безпосередньо з вихлопної труби.

Паління тютюну закупорює артерії і викликає серцеві напади та інсульт.

Паління - основний фактор ризику захворювань органів дихання: хронічного обструктивного захворювання легень (хронічний бронхіт та емфізема), пневмонія. До речі, 17 листопада також відзначається Всесвітній день боротьби проти хронічного обструктивного захворювання легень ( ХОЗЛ).

Куріння може стати причиною онкологічних захворювань. Пухлини, що з’являються внаслідок куріння, найчастіше уражають ротову порожнину, гортань, стравохід, трахею, бронхи, легені, шлунок, підшлункову залозу, нирки, товсту кишку, сечовий міхур, шийку матки та спинний мозок.

Внаслідок куріння також може розвинутись остеопороз, катаракта та сліпота, парадонтози.

Активне куріння часто стає причиною безпліддя та імпотенції.

Тютюнопаління завдає шкоди не лише фізичному, але і психічному здоров’ю. Курці нервово виснажені більше, ніж інші. Вони розхитують свою нервову систему, живучи від сигарети до сигарети, і спалахують з незначного приводу. Внаслідок порушення правильного перебігу нервових процесів людина стає дратівливою, конфліктує, погано харчується, у неї розвивається, як кажуть, «важкий характер».

Тому чим раніше ви відмовитесь від куріння, то краще.

Фізичний організм людини генетично запрограмований на життя. Коли виникають загрози - він працює з ними, щоб нівелювати їх небезпеку для свого подальшого успішного функціонування. На жаль, ми самі здатні обманювати життя і рідко дозволяємо собі відмовлятися від негативних звичок.

Метою Дня відмови від паління є активні дії по сприянню у зниженні поширення шкідливої тютюнової залежності. Це включає в себе боротьбу проти тютюнопаління в усіх прошарках суспільства і в першу чергу в середовищі лікарів і медичного персоналу. Широке інформування суспільства про шкідливий і згубний вплив тютюну на здоров’я курця і оточуючих його людей здатне позитивно вплинути на самосвідомість безлічі курців.

У зв’язку з цим ВООЗ та ряд міжнародних громадських та медичних організацій, пропонують урядам країн, що приєднуються до цієї боротьби захищати політику своєї суспільної охорони здоров’я від будь-яких інтересів тютюнової промисловості, прийняття податкових і цінових заходів по скороченню попиту на тютюнові вироби, законодавчий захист своїх співгромадян від впливу тютюнового диму. Це включає в себе:

-         Заходи з регулювання маркування та упаковки тютюнових виробів.

-         Заборона стимулювання продажів і реклами, а також можливості спонсорства тютюнових компаній.

-         Повсюдне надання кваліфікованої допомоги тим, хто вирішив позбутися від цієї шкідливої звички.

В багатьох розвинутих країнах світу зараз майже не курять освічені люди, які працюють на добре оплачуваних роботах. І це не лише регулюється державою і законодавством – це також повага людей один до одного.

Тому Міжнародний день відмови від паління - привід ще раз задуматись, що для кожного з нас важливіше - здоров’я чи сумнівне задоволення.

Календар новин

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
join-us-facebook
 
1645021179
 
ЦНАП
 
diia1-1
 
gid1
 
єдопомога
 
 протидія насильству
 
el vpered
 
Фотоклуб КОЛУМБ м.Тисмениця