header-new2

  • Тисменицька міська рада
    Тисменицька міська рада
---------   ВІТАЄМО НА САЙТІ ТИСМЕНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ   ---------

СТРЕПТОКОКОВА ІНФЕКЦІЯ ПОВЕРТАЄТЬСЯ

завантаженняДоктор Комаровський розповів про інфекцію, пов'язану з мікробом, який називається стрептокок.

Спочатку в Англії зафіксовано 5 смертей дітей віком до 5 років, смерть 7-річної дитини в Уельсі та 12-річного підлітка в Лондоні, повідомляє BBC News. Ще одна жертва стрептококу А – 5-річна дівчинка, яка була ученицею початкової школи Black Mountain. Її ушпиталили до Королівської лікарні Белфаста. Через важкий стан дівчинку перевели до реанімації, а в ніч на понеділок вона померла. Учнів початкової школи BlackMountain, до якої ходила 5-річна дівчинка, попросили відвідати поліклініку. Там їх мав оглянути лікар та призначити профілактичний курс антибіотиків. В одного з учнів тієї ж школи медики також діагностували важку форму стрептококової інфекції А, а також низку пацієнтів з легким перебігом хвороби.

На сьогодні у Великій Британії померло вже 20 дітей.

Що таке стрептокок?

Стрептокок - це бактерія, яка викликає ангіну, скарлатину. З ним пов'язані такі хвороби як ревматизм, системний червоний вовчак.

"Сезон захворювання починається навесні, зараз міжсезоння і ми маємо дивну ситуацію. Також маємо високу летальність", - зазначив лікар.

За словами Комаровського, це дуже дивно, що від стрептокока нині вмирають діти.

Також він зазначив, що через пандемію коронавірусу діти змушені були не спілкуватися один з одним довгий час, через що вони не обмінювалися вірусами та інфекціями. Крім того, великий відсоток школярів перебувають на дистанційній формі формі навчання, відповідно, також менше контактують між собою. Цим можна пояснити летальність випадків стрептокока зараз.

"Стрептокок зараз став стійкий до антибіотиків, хоча раніше цього не спостерігалося. Він став викликати більш тяжкі захворювання", - розповів медик. Часті ангіни завжди становили небезпеку для організму в плані розвитку ускладнень.

Важлива деталь! Якщо вчасно розпочати лікування, то ця інфекція відмінно піддається терапії. Тому зволікати не варто.

"Важливо чітко розуміти, коли біль від ГРВІ або коли біль у горлі провісник ангіни. Якщо болить горло і немає нежиті – це завжди привід звернутися до лікаря", – попередив Комаровський.

Що треба знати про стрептококову інфекцію

Одним із найпоширеніших збудників бактеріальних інфекцій у людини є бета-гемолітичний стрептокок групи A. Він викликає ураження верхніх дихальних шляхів, шкіри з місцевими гнійними процесами та спричинює розвиток ускладнень.

Бета-гемолітичний стрептокок групи A: які захворювання викликає?

Бактерії виду Streptococcuspyogenes у 20-40% випадків в світі  викликають появу дитячого фарингіту.

Ці бактерії високу мають стійкість до:

  • Низьких та високих температур (нагрівання до 60 °С – протягом 30 хвилин);
  • Можуть тривалий (декілька місяців) час зберігатися у висушених мокротинні, гної, крові.

При застосуванні дезінфекційних засобів Streptococcuspyogenes гинуть за 15 хвилин.

Шляхи передачі стрептококової інфекції

Найбільш розповсюджений шлях передачі стрептококової інфекції типу А – це повітряно-крапельний шлях. До організму здорової людини бактерії легко потрапляють при кашлі, чханні, розмові хворої людини. Бактерії приникають крізь слизову оболонку верхніх дихальних шляхів, мигдаликів.

Бета-гемолітичний стрептокок групи A призводить до таких захворювань, як гострі тонзиліт/фарингіт (ангіна), бешиха, скарлатина, гостра ревматична гарячка, гострий гломерулонефрит, васкуліти, неврологічні розлади, ентерити, імпетиго. Іноді він викликає навіть синдром токсичного шоку, сепсис тощо.

Людина, яка захворіла на тонзиліт, скарлатину або має інші форми респіраторної або шкіряної стрептококової інфекції, може бути джерелом зараження. В залежності від способу та ефективності лікування, тривалість періоду, коли хворий на стрептококову інфекцію є заразним, може бути різною.

Через стрептококову інфекцію людський організм продукує 2 види імунітету: антитоксичний і антибактеріальний. Антитоксичний імунітет однорідний для всіх стрептококів групи А і триває довічно. Саме тому, якщо людина захворіє на скарлатину, то вдруге цією ж хворобою вона не заразиться.  Антибактеріальний імунітет є типоспецифічним і досить нестійким, тому локальні стрептококові захворювання можуть повертатися.

Діагностика та профілактика стрептококових інфекцій

Діагностика стрептококових інфекцій відбувається на підставі клінічної картини з урахуванням відомостей, які сповістив пацієнт. У всіх випадках діагноз необхідно підтвердити бактеріологічним дослідженням.

   На базі мікробіологічної лабораторії нашої установи можна провести бактеріологічне дослідження на стрептококову інфекцію з визначенням чутливості до антибіотиків (280 грн 62коп.) за адресою:

смт.Богородчани вул.Петраша,8

Богородчанський відділ ДУ «Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб»

кон.тел. (067)7082601- Лапко Лілія Ярославівна

Завідувач мікробіологічної лабораторії

Лілія ЛАПКО

Календар новин

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
join-us-facebook 
lot 
1645021179
 
ЦНАП
 
diia1-1
 
gid1
 
єдопомога
 
265x245
 протидія насильству
 
el vpered
 
Фотоклуб КОЛУМБ м.Тисмениця