header-new2

  • Тисменицька міська рада
    Тисменицька міська рада
---------   ВІТАЄМО НА САЙТІ ТИСМЕНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ   ---------

Як уникнути падінь та травм під час ожеледиці

Коли дороги перетворюються на ковзанку, притрушену снігом, травматологи мають “найгарячішу” пору на роботі. Невдале падіння загрожує забоями кінцівок, розтягненнями зв’язок, переломами та серйознішими травмами.

Тож під час ожеледиці варто бути надзвичайно обережними та уважними, щоб зберегти своє здоров’я. Ось декілька порад , як захистити себе від травм та падінь взимку.

Як уникнути травмування під час ожеледиці:

  1. Обирай стійке та неслизьке взуття — з гумовою чи рельєфною підошвою. Відмовся від високих підборів. Якщо все ж маєш слизьку підошву, то придбай спеціальні насадки — льодоходи. Також тимчасово покращити ситуацію може пластир, наклеєний на підошву хрест-навхрест або ж драбинкою.
  2. На слизькому рухайся, наче лижник — не підіймай високо ноги, наступай на всю підошву, роби невеликі плавні кроки. Уникай нерівних місць. Якщо все-таки треба йти льодом, то довжина твого кроку має дорівнювати довжині стопи.
  3. Не тримай руки в кишенях — повір, тобі не вистачить часу витягнути їх у разі падіння.
  4. Літнім людям краще ходити з палицею з гумовим наконечником.
  5. Тримайся за поручні на вході та виході з громадського транспорту.
  6. Не гуляй надворі в нетверезому стані. Адже алкоголь знижує чутливість до болю й людина не одразу розуміє, що отримала травму.

Як правильно падати?

Якщо падіння не уникнути, то принаймні можна зменшити силу удару:

  • під час падіння намагайся присісти та зменшити висоту. Щоб м’язи рефлективно запам’ятали цей рух, регулярно присідай вдома;
  • займи позицію ембріона — втягни голову в плечі, притисни підборіддя до грудей, а лікті — до тулуба, закрий голову руками, а ноги зігни в колінах;
  • напруж м’язи, адже так вони захистять кістки від перелому;
  • падай на бік, щоб вберегти від пошкоджень хребет, руки та кістки. Однак людям похилого віку не можна так робити, бо є ризик отримати перелом шийки стегна — небезпечну травму, що іноді може загрожувати життю;
  • під час падіння не виставляй руки чи ноги, намагаючись втримати рівновагу. Адже так можна приземлитись на кінцівки всією своєю вагою та спричинити тяжкі травми.

Бережіть себе та будьте здорові!

Завідувач відділення

епіднагляду (спостереження)

за неінфекційними захворюваннями

Лілія Концур

Календар новин

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
join-us-facebook 
lot 
1645021179
 
ЦНАП
 
diia1-1
 
gid1
 
єдопомога
 
265x245
 протидія насильству
 
el vpered
 
Фотоклуб КОЛУМБ м.Тисмениця