header-new2

  • Тисменицька міська рада
    Тисменицька міська рада
---------   ВІТАЄМО НА САЙТІ ТИСМЕНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ   ---------

Колективи Народного дому м. Тисмениця

Народний аматорський чоловічий вокальний ансамбль «Два кольри» Народного дому м. Тисмениця, керівник – Володимир Дзеньків, акомпаніатор – Іван Дутка

 У 2002 році  створений чоловічий вокальний ансамбль «Два кольори». Назві ансамблю послугувала перша пісня їхнього напрацьованого репертуару на слова Д.Павличка, музику  О.Білаша «Два кольори». Учасниками ансамблю стала інтелігенція міста Тисмениця –  вчителі, підприємці,держслужбовці, студенти.

 Репертуар колективу носить виключно національний колорит.  Це українські народні пісні, стрілецькі і козацькі пісні, авторські твори класиків української естради, композиторів Володимира Івасюка, Ігора Поклада, Олександра Білаша та інших.

 Ансамбль «Два кольори» веде активне творче життя, брав участь у районних, обласних  культурно – мистецьких  заходах, святах. І вже у грудні 2004 року удостоюється почесного звання «Народний».

2 DSC 9917

2 DSC 2115

 Результатом творчої наполегливої праці стали участь та здобуття нагород  у фестивалях, конкурсах різного рівня, а саме:

– лауреат ІІ премії  Всеукраїнського конкурсу козацької пісні «Встань, козацька славо! Засвіти знамена!» (м. Радивилів Рівненська область); 

– Всеукраїнський фольклорний фестиваль «Писанка» 2011р.

 Неодноразово народний аматорський чоловічий вокальний ансамбль «Два кольори» на чолі  з тодішнім керівником Т.О.Березіцькою представляли українське народне пісенне мистецтво в місті Стшельце-Опольске (Польща). 

 Кожного року колектив звітує  перед жителями міста Тисмениці, тим самим збагачуючи свій репертуар новими піснями та вдосконалюючи свою професійну майстерність.

Народний аматорський хоровий колектив «Дзвін» Народного дому м. Тисмениця, керівник – Мирослава Василюк, акомпаніатор – Володимир Абрамчук

Створення хорового колективу «Дзвін» народного дому м. Тисмениця сягає витоків становлення незалежної України. Саме у травні 1990 року жителі м. Тисмениця, активні громадські діячі, шанувальники українського вокально – хорового мистецтва зібралися на першу репетицію хору. Учасників було зовсім небагато, всього 12 чоловік, середнього та похилого віку. На першій репетиції керівником,  Мирославою Михайлівною Василюк, вчителем місцевої школи мистецтв, перед учасниками було поставлено завдання зберегти, відродити українську народну пісню, звичаї та побут українського народу. 

Вперше народний аматорський хоровий колектив «Дзвін» виступив на мітингу у м.Тисмениця, де виконали Гімн України, пісні «Не пора, не пора», «О, Україно». А 25 листопада 1990 року – вже звітували  перед населенням, де завоювали неабиякий творчий успіх.  Після цього колектив виступав не тільки на теренах  нашої області, а й в Тернопільській і Львівській областях. 

У червні 1994 році колектив отримує звання «народний».  Високу  майстерність виконання хору оцінив Владика Роберт Москаль з США та Владика греко – католицької єпархії з Югославії. Багато аудіозаписів хору звучать в Канаді, Америці, Югославії, Франції. 

Народний аматорський хор «Дзвін» Народного дому м. Тисмениця постійний учасник  районних свят духовної пісні «Духова криниця», української народної пісні «Народної душі пісенні переливи». Неодноразово з великим успіхом учасники хорового колективу здійснювали авторську постановку театралізованого різдвяного дійства «Різдво у Тисмениці».

Д DSC 7469

Д DSC 7828

На сьогоднішній день  хоровий колектив  налічує 20 учасників – це люди різних   професій, серед них: лікарі, вчителі, продавці, підприємці, студенти.

У репертуарі хору –  пісні українських композиторів-класиків, оригінальні авторські твори сучасних  українських  композиторів, напрацьований неабиякий арсенал патріотичних вокальних творів: козацькі, стрілецькі, повстанські пісні.

Народний аматорський вокальний ансамбль «Перлина» Народного дому м. Тисмениця, керівник – заслужений працівник культури України Марія Борис

Жіночий вокальний ансамбль «Перлина» під керівництвом Марії Борис, заслуженого працівника культури України, створений у лютому 1989 року. Його учасниками стали викладачі загальноосвітньої школи та шкіл мистецтв. У 1999 році ансамблю було присвоєно звання «народний аматорський».

Учасниці народного аматорського вокального жіночого ансамблю «Перлина» недарма нарекли себе цим іменем, адже українська народна пісня – це найцінніший духовний скарб, найкоштовніша перлина в пісенному мистецтві. Сповідуючи свої творчі переконання, вони вже майже чверть століття популяризують це мистецтво не тільки в Україні, а й далеко за її межами. Їх творчий доробок – це близько сотні вокальних творів різної тематики: народні, духовні, естрадні, джазові, пісні українських та зарубіжних композиторів. Але перевагу колектив віддає народній пісні. Адже тільки правдиве милозвучне багатоголосся a-cappella  глибоко торкає струни людських сердець і пісні стають зрозумілими без перекладу. Тому не випадково колектив має щирих друзів у різних країнах Європи та Росії, з якими підтримує тісні творчі контакти. І як найбільша нагорода за натхненну працю «Перлини» – пісні «Моя Україна», «Заспівав у лісі соловей», «Тарасове слово» звучать в Голландії; «Гаю, гаю, зелен розмаю», «Висока верба», «Помилуй, Господи» – у Німеччині; «Маріє, Діво Пресвята», «Перелаз» – у Польщі. А ще пісні з репертуару «Перлини» звучать у  далекій Сардинії, Ірландії, Іспанії… Як кажуть дівчата – посіяли пісенного цвіту по всьому світу.

Своє пісенне мистецтво народний аматорський жіночий  вокальний ансамбль «Перлина» репрезентував перед глядачами Росії, Румунії, Угорщини, Югославії, Польщі, Німеччини та в багатьох регіонах України. Учасники та лауреати всеукраїнських, міжнародних фестивалів, конкурсів.

Свій творчий успіх учасниці «Перлини» засвідчили у кількох  аудіоальбомах, відеофільмі «З пісенного джерела» та в пісенному збірнику «Співає « Перлина».

Як важлива нагорода – «Перлина» –  перший лауреат  районної  премії  імені Романа Федоріва.

Глибокий патріотизм, безмежна закоханість в пісню дає наснагу на нові творчі звершення та реалізацію основної мети колективу – збереження, відновлення та євро- інтеграцію української  народної  пісні.

П DSC 9352м

П DSC 9861

Народний аматорський ансамбль танцю «Тисменичанка» Народного дому м. Тисмениця, керівник – заслужений працівник культури України Ярема Галига, акомпаніатор – Олександр Тарас

Колектив створений у 1969 році при Народному домі   м. Тисмениця за ініціативи  першого керівника, заслуженого працівника культури України –  Яреми Галиги. У 1977 році колективу присвоєно звання «народний».        За весь період своєї роботи ансамбль брав активну участь не тільки у районних та обласних святах, а також у міжнародних фестивалях, конкурсах. Народний аматорський ансамбль танцю «Тисменичанка» побував у таких країнах як  Голандія, Польща, Румунія, Болгарія, Туреччина, Грузія, Італія, презентуючи  красу українського танцю та високу  майстерність виконання.

Колектив є дипломантом фестивалю «Краків-98» (Польща), лауреатом фольклорного фестивалю «Ізмір-98» (Туреччина), нагороджений дипломом ІІ ступеня Всеукраїнського фестивалю гумору і сатири «Вишневі усмішки»,  дипломом за ІІ місце в обласному відбірковому турі Всеукраїнського фестивалю-конкурсу імені  Павла Вірського ( 2002 рік), лауреат районної премії ім. Романа Федоріва (2015 рік).

З 2001 року колектив очолював хореограф – Шкрумида Роман Степанович. У 2013 році на посаду керівника повертається Галига Ярема Ярославович. У 2019 році, на запрошення лемківського ансамблю пісні і танцю «Кичера», колектив прийняв участь у міжнародному фольклорному фестивалі «Світ під Кичерою», який відбувся в містах Лєгніца та Зелена Гура в Польщі.

Уже понад 50 років колектив зачаровує  глядачів  різнобарв’ям українського танцю. Зараз народний аматорський ансамбль танцю «Тисменичанка» працює над відродженням традицій українських танців,  популяризацією їх серед молоді, з метою збереження хореографічної спадщини українського народу.

Що ж особливе в цьому ансамблі, чому за 50 років свого творчого розвитку він не тільки не зменшує свій склад, а навпаки кількість його учасників з кожним роком стає все більше і більше?... І відповідь однозначна - мабуть в ньому душа нашого міста, його серцевина.

DSC 5950

DSC 8940m

 

Народний аматорський молодіжний вокальний ансамбль «Фортуна» Народного дому м. Тисмениця, керівник – Надія Абрамчук

Упродовж 13 років осередком молодечого запалу, таланту та ентузіазму є молодіжний вокальний ансамбль «Фортуна», створений у 2008 році з ініціативи Тамари Березіцької при Народному домі м.Тисмениця. Уже у 2014 році колективу присвоєне почесне звання «народний».

«Фортуна» має своє неповторне творче обличчя, адже всі учасники надзвичайно гармонійно та естетично поєднуються на сцені. І хоча вік учасників ще юний, проте всі їхні виступи засвідчують про високий рівень виконавської майстерності.

З 2019 року колектив очолює вихованиця Тамари Березіцької, активна учасниця «Фортуни», талановита та енергійна Надія Абрамчук.

Репертуар колективу складає 25 творів, –  це здебільшого українські естрадні пісні. 

Ансамбль – активний учасник усіх державних, професійних та інших культурно-мистецьких заходів. Є лауреатом районного молодіжного фестивалю-конкурсу української сучасної пісні «Майбутнє України», призером ІІ місця Всеукраїнського пісенного фестивалю «Золотий тік» (м.Галич).

Надзвичайно тішить те, що молодіжний ансамбль  кожним своїм виступом підтверджує, що молоде покоління любить і леліє українську пісню.

Ф DSC 7519

Ф DSC 1130

 

Народний аматорський фотоклуб «Колумб» Народного дому м. Тисмениця, керівник – Ростислав Кондрат

Фотоклуб “Колумб” засновано на початку 80-х років ентузіастами світлопису Богданом Мохняком та Ростиславом Кондратом, який став визнаним центром фототворчості Прикарпаття. Першим керівником фотоклубу став Богдан Мохняк. Згодом “Колумб” довгий час очолював Ростислав Кондрат. З початку 2010 року керівник колективу Кондрат Ростислав. В даний час у фотоклубі більше 20 членів колективу. Віковий діапазон від 20 до 60 років. За час існування фотоклубу всього кілька чоловік його покинули. Разом з тим щороку клуб поповнюється одним-двома новими членами. Народний фотоклуб “Колумб” працює в Народному домі міста Тисмениця.

Тринадцять учасників колективу є членами Національної спілки фотохудожників України, четверо мають звання AFIAP і EFIAP Міжнародної Федерації Фотомистецтва (FIAP) і міжнародного фоторуху “Image sans frontiere” (“Образ без кордонів”, Франція).

Кожен автор працює індивідуально, але щомісяця у фотоклубі відбуваються засідання на яких заслуховується різноманітна інформація щодо фотографічного життя в регіоні, Україні та світі, обговорюються нові роботи. Найперше доповідає голова фотоклубу, а потім члени колективу обмінюються новинами. Також розглядаються питання щодо проведення колективних заходів, авторських виставок, час від часу на засіданнях бувають гості – фотографи з інших фотоклубів, міст і країн.

Колектив має добре налагоджені стосунки з фотографами Румунії, Польщі, Франції, Бельгії, США, Італії, Англії. “Колумб” є одним з співорганізаторів національного фотоконкурсу “Природа”, який в червні цього року відбудеться вже сьомий раз.

Декілька членів клубу мають середню спеціальну фотоосвіту, а декілька вищу художню. У клубі є досить велика бібліотека (книги, підручники, фотоальбоми, фотожурнали і фотогазети, каталоги, буклети – близько півтори тисячі найменувань), якою користуються всі учасники колективу. Це дає можливість займатися самоосвітою.

Щороку фотоклуб проводить один-два внутрішніх пленери, а кожні два роки в рамках проекту “Природа” – всеукраїнський триденний пленер в Карпатах.

К

К 27.12.2015 р

 

Календар новин

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
join-us-facebook 
lot 
1645021179
 
ЦНАП
 
diia1-1
 
gid1
 
єдопомога
 
265x245
 протидія насильству
 
el vpered
 
Фотоклуб КОЛУМБ м.Тисмениця