header-new2

  • Тисменицька міська рада
    Тисменицька міська рада
---------   ВІТАЄМО НА САЙТІ ТИСМЕНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ   ---------

ОБЕРЕЖНО ШАХРАЇ! ПОЛІЦІЯ ПРИКАРПАТТЯ ЗАСТЕРІГАЄ!

102Будьте обачними! Не перераховуйте невідомим часткову чи повну оплату за товар чи послугу! Це можуть бути шахраї!
1. Основне правило покупок в інтернеті – передоплату вносіть тільки перевірним продавцям, а з іншими оплачуйте товар після отримання, та ні в якому випадку не оплачуйте послуг посередництва.
2. Пам’ятайте, що конфіденційні дані щодо ваших банківських рахунків не можна повідомляти нікому, навіть банківським працівникам. Вони не можуть запитувати у вас паролі входу до вашого електронного кабінету, пін-код картки, CVV-код тощо. Цю інформацію маєте знати тільки ви! Надійно зберігайте та не розголошуйте свій пін-код; під час уведення пін-коду обов’язково прикривайте клавіатуру, щоб його неможливо було зчитати за допомогою мікровідеокамери.
3. Низька ціна товару, однотипні фото без номерних знаків, необхідна повна або часткова передоплата – саме це повинно насторожити покупця. Продавець виставляє низьку ціну, але просить обов’язково передоплату, на доставку чи розмитнення при цьому може надсилати фото документів третіх осіб видаючи їх за свої, ще однією ознакою може бути спілкування виключно через переписку та месенджер, щоб вберегтись не робіть будь-яких завдатків незнайомим людам, та просіть про зустріч з особою яка виставила оголошення, якщо це неможливо слід здійснити відеодзвінок.
4. «Ваш родич у біді – потрібна допомога».
Це найпоширеніший вид шахрайства. Схема його проста, але вирішальними тут є фактори несподіванки. Шахраї дзвонять вам на мобільний, як правило, увечері або вночі, і починається словесна атака. Розпитують, чи є син (чоловік, онук), якщо відповідь позитивна, то «голос» представляється працівником правоохоронного органу й повідомляє, що родич жертви затриманий поліцейськими, тому вимогливо пропонує розв'язати питання про не притягнення до відповідальності за грошову винагороду, або потрапи у біду, наприклад, у ДТП і потрібні гроші на операцію тощо.
Якщо людина нервує та підтримує бесіду, зловмисник тріумфує - жертва «на гачку». Аферисти - хороші психологи, щоб недопустити такого шахрайства зразу кидайте слухавку, та повідомляйте поліцію.
5.Ніколи не співпрацюйте з тими людьми, які вимагають за ваше робоче місце передоплату. Навіть якщо сума видається незначною це обман.
Відтак Поліція Івано-Франківщини радить:
Ретельно перевіряйте інформацію, яку вам повідомляють.
Не панікуйте. Зверніться до близьких за порадою або просто розкажіть про ситуацію, що сталася. Шахраї використовують психологічні техніки та прийоми для маніпуляції.
Не поспішайте виконувати вказівки незнайомих людей.
Не перераховуйте кошти на чужі карткові рахунки.
Не довіряйте повідомленням незнайомців про грошову реформу, обмін купюр тощо.
Вимагайте пред’явити документи, якщо до вас прийшли і представляються працівниками держустанов.
Купуйте і продавайте в інтернеті безпечно.
Якщо ви стали жертвою шахраїв, повідомте про це в поліцію за телефоном «102»

Календар новин

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
join-us-facebook
 
1645021179
 
ЦНАП
 
diia1-1
 
gid1
 
єдопомога
 
 протидія насильству
 
el vpered
 
Фотоклуб КОЛУМБ м.Тисмениця