header-new2

  • Тисменицька міська рада
    Тисменицька міська рада
---------   ВІТАЄМО НА САЙТІ ТИСМЕНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ   ---------

Ботулізм: що потрібно знати і як запобігти

184-ілюстрація-ботулізмБотулізм - важке захворювання, пов'язане з вживанням в їжу продуктів, що містять ботулінічний токсин, що продукується бактеріями.

Збудник ботулізму - Clostridium botulinum - широко поширений у природі з постійним місцем існування в ґрунті, утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів (витримують кип’ятіння протягом 5 годин і гинуть при 120° С через 30 хвилин).

Бактерії містять одну з найсильніших у природі отруту – ботулотоксин. Його смертельна доза для людини становить лише 0,3 мкг.

Спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області звертають увагу: зараження людини ботулізмом відбувається при вживанні продуктів тваринного і рослинного походження, забруднених клостридіями фруктів і овочів, неправильно консервованих продуктів, через м’ясну  та рибну продукцію власного приготування.  В  останні роки у виникненні ботулізму не останню роль відіграють консервовані в домашніх умовах гриби.

Зараження дорослої людини відбувається, як правило, через шлунково-кишковий тракт, однак відомі два рідкісні винятки – ботулізм грудних дітей, у яких токсин продукуєтся в кишечнику вегетативними формами збудника, і раневий ботулізм, коли розмноження клостридій і токсиноутворення відбувається в загниваючих, некротованих (відмерлих) тканинах рани.

Інкубаційний період (від моменту проникнення збудника в організм до клінічних виявів хвороби) триває від декількох годин до 2-5 діб. Відомо, що чим важче захворювання, тим коротший інкубаційний період. При важких формах він становить, у середньому, близько доби.

Особливістю захворювання є різноманітність клінічних проявів, перебіг захворювання поступовий, проте є три найтиповіші варіанти його розвитку ботулізму:

- гастроінтестинальний  синдром – хворого турбують нудота, блювота, характерний біль у животі, рідкі  випорожнення без патологічних домішок;

-   розлади зору (подвоєння  предметів, «сітка»  перед очима, мерехтіння);

-   порушення дихання.

Найнебезпечніше ускладнення ботулізму - розвиток гострої дихальної недостатності, зупинка дихання внаслідок паралічу дихальної мускулатури або асфіксія дихальних шляхів.

Такі ускладнення при ботулізмі  можуть привести до летального результату, який при відсутності  необхідних заходів, є високим і сягає 70%. Смерть наступає від паралічу дихання.Триває це, в  середньому, 20-24 години. Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Іноді в таких у хворих помилково діагностують ангіну.

Потрібно пам'ятати, що ботулотоксин не викликає зміни кольору, запаху, смаку домашніх консервів, тому після відкриття банки визначити, чи заражена їжа ботулотоксином, неможливо.

Профілактика ботулізму при виготовленні та вживанні рибних продуктів, грибних та овочевих консервів включає в себе комплекс правил.

Ось найголовніші з них:

- захищати харчові продукти і продовольчу сировину від випадкових забруднень, зберігати їх в закритому посуді;

- захищати рибу від потрапляння збудника: рибу, яку тільки піймали, негайно охолоджують або заморожують, перед посолом необхідно обережно випотрошити рибу, щоб не порушити цілісність кишкового тракту, не забруднити м’язи риби його вмістом;

- посол риби проводити тільки в охолодженому стані при температурі не більше +4°C, дотримуватися технології приготування, оскільки при концентрації повареної солі більше 10% зупиняється виділення ботулотоксину;

- ретельно промивати та просушувати овочі, особливо гриби перед консервуванням, дотримуватися температурного режиму при виготовленні консервів;

-   не їсти консерви з бомбажем або при підозрі на недоброякісність;

- не купувати копчену, солену та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;

- вживати  грибні та рибні консерви тільки промислового виготовлення, бо технологія та рецептура  їх приготування  розроблена з врахуванням профілактики ботулізму та з проведенням відповідного  лабораторного контролю;

- слід неухильно дотримуватись санітарно-гігієнічних вимог щодо технології виготовлення консервованих продуктів. Їх стерилізують в автоклавах, тому що руйнування спор відбувається лише за температури 1200С.

Зовнішньою ознакою забрудненості консервів збудником ботулізму є їх здуття внаслідок газоутворення і поява неприємного запаху.

Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей.

Календар новин

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
join-us-facebook
 
1645021179
 
ЦНАП
 
diia1-1
 
gid1
 
єдопомога
 
 протидія насильству
 
el vpered
 
Фотоклуб КОЛУМБ м.Тисмениця