header-new2

  • Тисменицька міська рада
    Тисменицька міська рада
---------   ВІТАЄМО НА САЙТІ ТИСМЕНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ   ---------

Як запобігти захворюванню на правець

vacВ період воєнного стану надзвичайно актуальними постають питання збереження здоров’я військовослужбовців як одного із чинників підвищення боєздатності військ та профілактики серед них інфекційних хвороб, у тому числі правця.

Водночас існує великий ризик розвитку правця і серед населення.

 Спори правця у грунті зберігаються протягом багатьох десятиліть. Токсини збудника правцю є сильною біологічною отрутою, яка уражає людину, а також майже всіх теплокровних тварин. Їхній травний тракт є природним середовищем існування та розмноження правцевого мікроба. З випорожненнями тварин і людей мікроб виділяється у довкілля, у грунті перетворюється на спори та забруднює його. За сприятливих умов спори палички правцю можуть проростати, розмножуватися і накопичуватися. Спорова форма збудника стійка до високих температур, навіть до дії дезінфікуючих засобів. Грунт є постійним резервуаром збудника правцю.

Правець - одна із найнебезпечніших і важких гострих інфекційних хвороб, яка виникає внаслідок проникнення збудника до організму через ушкоджену шкіру або слизові оболонки (наприклад, поранення або травми, опіки, обмороження, хірургічні втручання, мікропошкодження під час пологів у позалікарняних умовах, укуси тощо).  Інкубаційний період триває від 3 до 30 днів (найчастіше – 5-14 днів).

Чим він коротший, тим важчий перебіг недуги. Одним з перших характерних симптомів хвороби є тризм – напруження і судомне скорочення жувальних м’язів, що затруднює відкривання рота. Майже одночасно, внаслідок напруження мімічних м’язів, з’являється застигла “сардонічна посмішка” Невдовзі виникає дисфагія – затруднене ковтання, внаслідок спазму м’язів глотки. Поєднання цих трьох симптомів є характерною ранньою ознакою правця. Потім з’являється тонічне напруження м’язів потилиці, що поширюється на спину, живіт, кінцівки. Розлади дихання, серцевої діяльності можуть призвести до їх зупинки і смерті хворого.

Тому правцю легше запобігти, ніж лікувати. При інфікуванні правцевим мікробом імунна система не продукує необхідну для формування імунітету кількість захисних антитіл.

Найефективнішим методом профілактики правцю є планова активна імунізація населення шляхом введення правцевого анатоксину, який входить до складу вакцин АКДП, АДП, АДП-м. Згідно з чинним Календарем профілактичних щеплень повний курс первинної імунізації включає три ін’єкції комбінованою вакциною АКДП  з інтервалом в 1 місяць (перше щеплення у 2 місяці). Ревакцинацію здійснюють у 18-місячному і 6-річному віці дитини. Підлітками в 16 років варто повторити вакцинопрофілактику.

 Це стосується і дорослих, які часто нехтують щепленнями. У дорослих осіб, для підтримки імунітету проти правця на захисному рівні, необхідно через 10 років проводити ревакцинацію шляхом одноразового введення АДП-м анатоксину. Дорослі обов’язково мають робити щеплення кожні десять років.

У випадку травм для попередження виникнення правцю обов’язковою є хірургічна обробка рани (видалення сторонніх тіл, промивання її антисептичними розчинами) і проведення екстреної профілактики. Вона здійснюється правцевим анатоксином або за допомогою одночасного ведення правцевого анатоксину та протиправцевої сироватки або імуноглобуліну. Це залежить від наявності документального підтвердження про попередні щеплення, а також - характеру травми.

Неспецифічна профілактика полягає в запобіганні травматизму, дотриманні техніки безпеки на виробництві, гігієнічних правил у побуті (ходити у взутті, користуватися рукавицями, особливо під час роботи на городі, дачі, в садку).

При отриманні травм, навіть незначних, особливо при забрудненні рани землею, а також при укусах тваринами, потрібно звертатись за медичною допомогою.

 

Календар новин

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
join-us-facebook
 
1645021179
 
ЦНАП
 
diia1-1
 
gid1
 
єдопомога
 
 протидія насильству
 
el vpered
 
Фотоклуб КОЛУМБ м.Тисмениця