header-new2

  • Тисменицька міська рада
    Тисменицька міська рада
---------   ВІТАЄМО НА САЙТІ ТИСМЕНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ   ---------

Загроза поліомієліту в Україні

55 mainЗа інформацією МОЗ України, підтверджено ще один випадок захворювання на поліомієліт у дитини з Закарпаття. Симптоми з’явилися 13 грудня 2021 року під час перебування в лікарні через лікування іншого захворювання. 24 грудня дитина вже мала ознаки млявого нижнього парапарезу (ослаблення рухової активності м’язів ніг).

Зразки біоматеріалу від дитини були надіслані до референс-лабораторії Всесвітньої організації охорони здоров’я в Гельсінкі. 24 січня 2022 року там підтвердили наявність поліовірусу (тип 2) у зразках. Зі слів мами хворої дитини, вони відмовилися від вакцинації, тому малюк не був щеплений. Наразі триває епідеміологічне розслідування можливого джерела інфекції.

На пресконференції в Укрінформі 24.01.2022 р. голова представництва ЮНІСЕФ в Україні Мурат Шахін повідомив:

"Кожна третя дитина в Україні не вакцинована від поліомієліту, другий факт — ліків від поліомієліту не існує. Єдиний захист — це вакцинація. Якщо дитина не вакцинована або вакцинована не повністю, вона має ризик отримати параліч, з яким буде жити все життя. Третій момент — вже на основі COVID-19 ми навчилися і розуміємо, і це не потребує додаткових пояснень, що один випадок призводить до багатьох. Вчора був один, сьогодні — п’ять, завтра — 30 і далі... Це дуже серйозна загроза. Навряд чи ви хочете спостерігати, як дитина буде жити все життя з паралічем. Один випадок — це вже забагато, як тільки виникає один, буде більше".

Представник ВООЗ Шахін Хусейнов зазначає, що зараз через глобальну міграцію жодна країна світу не убезпечена від поширення вірусів та інфекцій, і зокрема поліовірусу. Так, за його словами, випадки поліо, які були виявлені в Україні, генетично пов'язані з тими випадками, які були виявлені в Афганістані та Пакістані кілька років тому. Вірус "подорожує" і шукає невакцинованих дітей по всьому світу.

За даними ВООЗ, саме завдяки вакцинації за останні 30 років вдалося суттєво знизити поширеність поліовірусу в світі. Так, у 2021 році було зафіксовано чотири випадки дикого поліовірусу в усьому світі. 30 років тому було 350 тисяч випадків захворювання на поліомієліт.

З метою реагування на спалах поліомієліту в країні та на виконання наказу МОЗ України від 30.12.2021р № 2922 «Про затвердження Плану заходів з реагування на спалах циркулюючого вакциноспорідненого поліовірусу тип 2» у 2022 році заплановано провести три національні раунди імунізації проти поліомієліту.

Перший раунд проведення форсованої планової імунізації інактивованою поліомієлітною вакциною (ІПВ), починається 01 лютого 2022 року і триватиме 3 тижні. За цей період необхідно активно провести вакцинацію проти поліомієліту всіх дітей віком від 6 місяців до 5 років 11 місяців 30 днів, які не отримали вчасно першу або другу дозу щеплення вакциною ІПВ за Календарем профілактичних щеплень.

Наголошуємо на важливості 100% охоплення нещеплених проти поліомієліту дітей для забезпечення індивідуального захисту від інфікування вірусом поліомієліту.

Успіх запланованих заходів залежатиме від багатьох чинників, але найбільше від людей: медиків (організація роботи, індивідуальна комунікація з батьками-відмовниками), батьків (активна участь і розуміння необхідності запланованих щеплень), чиновників (матеріальне забезпечення всього процесу додаткової імунізації, інформаційна робота тощо).

Наводимо дані про виконання плану щеплень дитячого населення проти поліомієліту у 2021 році у територіальних громадах території обслуговування Богородчанського відділу (інформація надана закладами охорони здоров’я):

КНП «Тисменицька МЛ»:

Поліо-3, до року – 82,1%

Поліо 18 міс.     – 88,4%

Поліо 6 років   - 83,9%

Поліо 14 років - 83,4%.

Внаслідок щорічного невиконання (з різних причин) запланованих щеплень у вікових категоріях згідно Календаря, зростає кількість дітей, які не отримали необхідну кількість доз вакцини проти поліомієліту, відповідно вони не мають надійного захисту від інфекції.

Нагадаємо, що ліків від поліомієліту не існує. Єдиним способом захистити дитину від невиліковного паралічу є щеплення.

 

Завідувач відділення епіднагляду

та профілактики інфекційних хвороб

Богородчанського відділу

 Надія ГЛУШКО

Календар новин

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
join-us-facebook 
lot 
1645021179
 
ЦНАП
 
diia1-1
 
gid1
 
єдопомога
 
265x245
 протидія насильству
 
el vpered
 
Фотоклуб КОЛУМБ м.Тисмениця