header-new2

  • Тисменицька міська рада
    Тисменицька міська рада
---------   ВІТАЄМО НА САЙТІ ТИСМЕНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ   ---------

Негативний вплив шуму на здоров'я людини

шумПротягом робочого дня на працівників можуть впливати різні чинники, серед них, зокрема і шкідливі виробничі фактори. Захистити від них працівників і створити безпечні та нешкідливі умови праці на підприємстві - обов’язки роботодавця.

Шкідливі виробничі фактори - це фактори середовища і трудового процесу, що можуть спричинити професійну патологію, тимчасове або стійке зниження працездатності, підвищити частоту захворювань, призвести до порушення здоров'я потомства.

Шкідливі та небезпечні фактори виробничого середовища поділяються на види: хімічні, фізичні, та біологічні.   Зупинимось на одному із фізичних факторів виробничого середовища - шум                                                                                                                                                                             

Шум - один із найбільш поширених несприятливих факторів виробничого середовища. Джерелами шуму можуть бути двигуни, насоси, компресори, турбіни, електричні інструменти, верстати, центрифуги, різні медичні устаткування і установки, що мають рухомі деталі, експлуатація транспортних засобів (залізничний транспорт, автотранспорт), використання сільськогосподарської техніки, будівельні роботи тощо.

За часовими характеристиками виробничі шуми бувають: - постійні, рівень звуку яких за 8-годинний робочий день (зміну) змінюється не більше, ніж на 5 дБА; - непостійні, рівень звуку яких за 8-годинний робочий день змінюється більше, ніж на 5дБА.

Нормування виробничого шуму здійснюється відповідно до ДСН 3.3.6.037-99 "Санітарні норми виробничого шуму, ультразвуку" - це порівняння виміряних значень рівнів звукового тиску (дБА) з їх гранично допустимими значеннями.

Виробничий шум здатний впливати на організм працюючого. Короткочасний, навіть одноразовий вплив шуму високої інтенсивності може спричинити розрив барабанної перетинки, що супроводжується почуттям закладеності та різким болем у вухах. Наслідком баротравми нерідко буває повна втрата слуху. У виробничих умовах такі травми спостерігаються надзвичайно рідко, здебільшого під час аварій та вибухів.

Основною ознакою впливу шуму є зниження слуху по типу кохлеарного невриту. Професійне зниження слуху зазвичай буває двостороннім. Стійкі зміни слуху, як правило, розвиваються повільно, нерідко їм передує адаптація до шуму, яка характеризується нестійким зниженням слуху, що виникає безпосередньо після його впливу і зникає після припинення його дії.

Початкові прояви професійної приглухуватості найчастіше зустрічаються у осіб зі стажем роботи в умовах шуму. При високих рівнях шуму слухова чутливість падає вже через 1-2 роки, при середніх - виявляється набагато пізніше, через 5-10 років, тобто зниження слуху відбувається повільно, хвороба розвивається поступово.

У працюючих в умовах шуму основними скаргами є: зниження слуху, головний біль тупого характеру, відчуття важкості і шуму в голові, що виникають до кінця робочої зміни або після роботи, запаморочення при зміні положення тіла, підвищена дратівливість, швидка стомлюваність, зниження працездатності, уваги, підвищена пітливість, порушення ритму сну ( сонливість вдень, тривожний сон у нічний час). Можуть спостерігатися неприємні відчуття в області серця у вигляді поколювань, серцебиття. Відзначається виражена нестійкість пульсу і артеріального тиску, особливо в період перебування в умовах шуму.

Профілактичні методи попередження шкідливої дії шуму на організм людини насамперед повинні бути спрямовані на зниження рівню шуму. Це можливо досягнути поліпшенням конструкції інструментів і обладнання, використання звукопоглинаючих та звукоізолюючих матеріалів. Коли вказані засоби не забезпечують зниження рівня шуму до безпечних меж доцільно використовувати індивідуальні засоби захисту (навушники, шоломи).

Санітарно - гігієнічна лабораторія Богородчанського відділу ДУ "Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ" проводить дослідження рівнів виробничого шуму на підприємствах. Тому, нагадуємо про обов’язок кожного роботодавця забезпечити такі дослідження на своїх підприємствах (шляхом укладання угод).

Пам'ятаймо, цінність результатів будь-якої трудової діяльності не може бути вище цінності здоров'я та життя працівника!

Біолог сан.-гіг. лабораторії

Богородчанського відділу

Світлана МАКСИМІВ

 

Календар новин

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
join-us-facebook
 
1645021179
 
ЦНАП
 
diia1-1
 
gid1
 
єдопомога
 
 протидія насильству
 
el vpered
 
Фотоклуб КОЛУМБ м.Тисмениця