header-new2

  • Тисменицька міська рада
    Тисменицька міська рада
---------   ВІТАЄМО НА САЙТІ ТИСМЕНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ   ---------

Паразитози

iCA3XI9SS   Паразитарні захворювання спричиняються паразитами тваринного походження – найпростішими і гельмінтами. Найбільшою групою паразитарних захворювань людини є гельмінтози, які об’єднують понад 270 різних нозологічних одиниць.

   Більшість гельмінтозів має тенденцію до затяжного або хронічного перебігу, їм властивий дуже широкий діапазон клінічних проявів – від безсимптомних до вкрай важких форм, що загрожують життю людини.

   Значна частина паразитарних захворювань тривалий час після проникнення гельмінта має безсимптомний перебіг. У цей час людина становить епіднебезпеку як джерело інфекції.

   За характеристиками життєвого циклу розвитку гельмінти розділяють на геогельмінти, біогельмінти та контактні гельмінти.

   До групи геогельмінтів належать гельмінти, яки спочатку розвиваються в організмі людини, а надалі в іншому середовищі, найчастіше у грунті ( аскариди, волосоголовці, стронгілоїди та інші ). Інфікування людини від людини при геогельмінтозах неможливе, оскільки із джерела інфекції виділяються паразити в незаразній формі. Для набуття заразності їм треба пройти цикл розвитку у довкіллі ( грунті..).

   При біогельмінтозах хазяїном – годувальником гельмінта на різних його стадіях розвитку послідовно виступають людина та інші тварини ( велика рогата худоба, свині, коти, собаки тощо )

   Контактні гельмінти передаються при безпосередньому контакті з джерелом інфекції або через предмети спільного вжитку.

   В 2021 році серед жителів нашого району було вперше виявлено 103 осіб уражених аскаридами, 2 осіб уражених волосоголовцями, 72 особи уражених гостриками і 8 осіб уражених лямбліозом. Також було досліджено на геогельмінти 110 проб садовини та городини, з них 9 з позитивним результатом,

Із 147 проб грунту та піску виявлено 11 проб з яйцями аскарид. На контактні гельмінти обстежено 480 змивів з предметів навколишнього середовища , з них виявлено 14 з яйцями гостриків.

   Що треба знати про гельмінти.

   Самка аскарид в тонкому кишківнику людини відкладає понад 200 000 яєць за добу, період кладки яєць від 4 до 8 місяців, а тривалість життя аскариди сягає 12 – 15 місяців. З калом яйця потрапляють у грунт, в якому можуть зберігатися до 7 – 10 років. Розвиток яйця в грунті відбувається за 20 – 30 діб. Інфікування людини стається переважно у весняно – літньо – осінній періоди, коли зростає стикання людини із грунтом при проведенні сільсько – господарських робіт, відпочинку. Сприяє розповсюдженню аскаридозу вживання овочів, ягід, фруктів, немитої городини, із грунту, який забруднений фекаліями з яйцямі аскарид.

   Звільняючись із яйця в просвіті кишок людини, личинка проникає в кров’яне русло, заноситься в легені і піднимається дихальними шляхами догори : бронхіоли, бронхі, трахею, ротову порожнину і зі слиною проковтується. Тривалість цієї міграційної фази – 14 – 15 днів. Для цієї фази характерний легеневий синдром: кашель із виділенням харкотиння, задишка, біль за грудиною, ціаноз. Інколи спостерігаються астматичні напади, прослуховуються сухі та вологі хрипи.

   При кишковій фазі спостерігається втрата апетиту, нудота, болі в животі, біль голови, неспокійний сон, зниження уваги, працездатності. Аскариди можуть бути основною причиною непрохідності кишок. Іноді аскариди заповзають в жовчний міхур, стравохід, трахею, що може викликати смерть.

   Другий по чисельності гельмінтоз, який уражає населення нашого району – це ентеробіоз, збудником якого є гострик. Самка до 10 мм, самець 4 -5 мм. Резервуаром і єдиним джерелом інвазії є хвора на ентеробіоз людина. Заразитися можна через забруднені яйцями руки, натільну білизну, постіль, предмети спільного і особистого користування. Яйця гостриків можуть підніматися в повітря із пилом, а потім заноситися під час вдихання у ротову порожнину і проковтуватися. Ентеробіоз може передаватися від людини до людини безпосередньо контактним шляхом. Із яєць розвиваються статевозрілі самки і самці. Гельмінти фіксуються до стінки кишки. Самці запліднюють самок і гинуть, а самки, наповнені яйцями ( 5 тис. – 15 тис. кожна ), спускаються до сигмовидної і прямої кишки. Частіше вночі, коли підвищується вологість тіла, гострики виповзають із анального отвору і на шкірі перианальних складок відкладають яйця. При відкладанні яєць тіло самки рухається зигзагоподібно. Свербіж зумовлений секретом, що виділяє гельмінт під час яйцекладки, і рухом статевозрілої форми.

   Людина ( часто дитина ) роздряпує свербячі місця, при цьому розносить яйця на руки, піднігтьові простори, тіло, простирадла. Яйця потрапляють на підлогу, на дитячі іграшки, посуд. Протягом 4 – 6 годин в яйці розвивається рухома личинка і воно стає заразним. Термін життя гострика в оганізмі людини триває 4 тижні. Перші прояви хвороби виникають через 10 – 15 днів після зараження і проявляються стійким свербежем перианальної ділянки. Діти погано сплять, погіршується апетит, виникає безсоння, неврастенія, нічне нетримання сечі. У жінок і дівчат може виникати вульвовагініт. Інколи спостерігаються болі в животі, нудота, блювота, рідкий стілець. Як ускладнення можливий апендицит, піодерматит.

   Основні профілактичні заходи при аскаридозі спрямовуються на попередження фекального забруднення оточуючого середовища, особливо грунту городів, ягідників, а при ентеробіозі - на дотримання правил особистої гігієни, своєчасного і ретельного прибирання житла.

   Тому, батькам при появі симптомів чи скарг, необхідно обстежити дітей на наявність яєць глистів. Таку послугу надають в мікробіологічній лабораторії Богородчанського відділу ДУ «Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ». Ціна одного обстеження становить 100 гр.88 коп.

  

Лікар- паразитолог

мікробіологічної лабораторії                               В.Федорів

Календар новин

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
join-us-facebook
 
1645021179
 
ЦНАП
 
diia1-1
 
gid1
 
єдопомога
 
 протидія насильству
 
el vpered
 
Фотоклуб КОЛУМБ м.Тисмениця