header-new2

  • Тисменицька міська рада
    Тисменицька міська рада
---------   ВІТАЄМО НА САЙТІ ТИСМЕНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ   ---------

Харчові отруєння – замість відпочинку

          Літо – сезон не тільки масових відпочинків, але і сезон кишкових інфекцій… Забезпечити збереження продуктів за 30-35 градусів у тіні непросто. Буває, не витримують навіть холодильники. Медичні установи фіксують дедалі більше харчових отруєнь. Фахівці кажуть, що люди отруюються м`ясом і рибою, а нерідко й випічкою (у якій використано заражені сальмонельозом яйця). Висока температура повітря створює сприятливі умови для хвороботворних бактерій. Придбання у спеку продуктів на стихійних ринках, з рук у приватних осіб - ризиковано.

       У спеку термін зберігання продуктів скорочується у кілька разів: молоко на столі скисає за 2-3 години, котлети стають непридатними через 4-5, а свіжа риба без холодильника псується за 3-4 години. Термін придатності продуктів швидкого харчування ще коротший: шаурма і кури гриль – 1,5 години, біляші та пиріжки з м`ясом – 1 година, хот-доги – менше години. А сосиска в хот-дозі псується швидше, ніж навіть овочі з майонезом.

         Щоб уникнути революції у животі і не лікуватися замість відпочинку, дотримуйтесь простих правил:

-         Перед приготуванням їжі та перед її споживанням мийте руки з милом. Після відвідин туалету також!.

-         Не купуйте м`яса і молочних продуктів на стихійних ринках, з рук у приватних осіб – там все реалізується без ветеринарно-санітарного контролю.

-         Не використовуйте для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, поверхневі води). Для цього підійде вода з централізованих джерел водопостачання чи бутильована – придбана у магазині.

-         Перевірте терміни придатності продуктів харчування перед тим, як їх споживати.

-         За найменших сумнівів у якості продукту – відмовляйтесь від нього і без жалю викидайте!. Організм – не смітник, пошкодуйте себе!.

-         Не їжте незнайомих ягід, грибів, трав чи інших рослин.

-         У туристичних мандрівках для миття посуду і рук використовуйте переварену воду. Харчуючись на пляжі, у лісі, дбайте, щоб продукти не контактували з грунтом чи піском.

-         Зберігайте продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці та у встановлені терміни.

-         Купуючи продукти у торгівельній мережі, споживачі мають право вимагати у продавця документи на підтвердження якості і безпеки реалізованої продукції. Окрім цього, якщо продавець подає вам хліб без рукавички, не соромлячись, зробіть йому зауваження!.

-         Вирішаючи у подорож, не беріть тих продуктів, які швидко псуються: ковбасних, молочних, кондитерських виробів, м`ясних салатів, паштетів та інших страв, що потребують охолодження при зберіганні.

-         На відпочинку уникайте багатокомпонентних страв, які не мають достатньої термічної обробки: паштетів, м`ясних салатів.

Подбайте про своє здоров’я !

Лікар з загальної гігієни                                      Орест ГЛУШКО

Календар новин

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
join-us-facebook
 
1645021179
 
ЦНАП
 
diia1-1
 
gid1
 
єдопомога
 
 протидія насильству
 
el vpered
 
Фотоклуб КОЛУМБ м.Тисмениця