header-new2

  • Тисменицька міська рада
    Тисменицька міська рада
---------   ВІТАЄМО НА САЙТІ ТИСМЕНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ   ---------

Кавуни з асфальту

     кавуниУсі ми звикли до того, що овочами і фруктами у нас торгують не лише на міських вулицях, але й біля автотрас чи залізниці. Сливи, абрикоси, кавуни, дині, помідори, яблука, гриби, огірки, рибу - усе це люди в дорозі доволі часто купують. Плоди та овочі, куплені чи вирощені при дорозі, вбирають у високій концентрації вихлопні гази. Однак мало хто замислюється, яку небезпеку може крити така продукція.

     Загалом придорожна продукція ніким не контролюється, бо це стихійна торгівля з рук приватних осіб. Та й усі точки продажу перевірити неможливо.

     Які саме речовини і елементи можуть загрожувати людині через продаж городини і садовини, кавунів та інших баштанних на дорогах? Бруд, пил, свинець і сполуки важких металів осідають на поверхню кавунів, овочів та фруктів, які продаються одразу біля проїжджої частини, чи ростуть поряд з нею. Внаслідок споживання таких продуктів можливе комбіноване ураження організму: хімічне і токсичне - від вихлопних газів і механічне - від пилу з вулиці. Крім того кавуни, дині, огірки, помідори, сливи можуть швидко псуватися через невідповідність температури при якій зберігається товар. Кавуни та інші баштанні, як правило продаються просто з землі або піддонів. Навіть якщо купуєте кавун зі спеціального контейнера, все одно поцікавтеся у продавця супровідними документами та якісними посвідченнями на продукцію, де має бути вказано вміст нітратів, пестицидів і радіонуклідів.

     Люди, які купують овочі і фрукти на трасах і стихійних ринках , наражаються на небезпеку. Тому, не варто купувати будь яку продукцію на стихійних ринках . Якщо ви вже купили при дорозі, якісь плоди, то перед тим як споживати, старанно промийте їх гарячою водою, можна навіть у слабкому розчині питної соди чи з милом. Не просіть надрізати кавун чи диню - інакше весь бруд, що є на поверхні, потрапить у м’якоть.

     Не варто задля економії наражати себе на небезпеку!

Лікар з загальної гігієни

Орест ГЛУШКО

Календар новин

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
join-us-facebook
 
1645021179
 
ЦНАП
 
diia1-1
 
gid1
 
єдопомога
 
 протидія насильству
 
el vpered
 
Фотоклуб КОЛУМБ м.Тисмениця