header-new2

  • Тисменицька міська рада
    Тисменицька міська рада
---------   ВІТАЄМО НА САЙТІ ТИСМЕНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ   ---------

Що потрібно знати про скарлатину

Захворюваність на скарлатину повсюдна, але у країнах з помірно холодним і вологим кліматом вона реєструється частіше. Як правило, кількість хворих збільшується восени і взимку.

З осені 2022 року в багатьох країнах Європи відбувається підйом захворюваності на скарлатину серед дітей та осіб молодого віку. На думку лікарів-практиків, ймовірно, зростання захворюваності пов'язано із адаптацією збудника через тривалі глобальні обмежувальні заходи.

У 2022 році в Івано-Франківській області було зареєстровано 35 випадків скарлатини. Вже у цьому році скарлатина зареєстрована в територіальних громадах Івано-Франківського та Калуського району.

На території обслуговування Богородчанського відділу з початку року зареєстровано 2 випадки захворювання на скарлатину в Солотвинській ТГ та 1 випадок - в Старобогородчанській ТГ.

Дитяча хвороби й недитячі ускладнення — саме так можна сказати про скарлатину.

Це інфекційне захворювання, яке проявляється висипом та ангіною і може призвести до таких ускладнень, як запалення лімфатичних вузлів, отит, синусит, артрит, міокардит тощо.

Захворювання, викликається бета-гемолітичним стрептококом групи А. Джерело інфекції – хворі на скарлатину або реконвалесценти, хворі на ангіну, хронічний тонзиліт, назофарингіт, а також здорові носії бета-гемолітичного стрептокока групи А.

Найчастіше хворіють діти від 3 до 10 років. Інкубаційний період недуги триває від 1 до 12 днів, частіше 2–7 днів.

Хвороба передається повітряно-крапельним та контактно-побутовим шляхом (наприклад, через іграшки).

Симптоми: - раптовий початок;

- збільшені мигдалики та біло-жовтий наліт на них;

- біль в горлі; почервоніння горла;

- температура вище 38-39°С; головний біль;

- нудота, слабкість.

Головним симптомом скарлатини є висип. Він з’являється на 1-2 день хвороби. Найбільше висип сконцентрований на згинальних поверхнях кінцівок, природних складках, передній і боковій поверхні шиї, боковій поверхні тулуба, животі. Висипка відсутня на носогубному трикутнику (симптом Філатова).

Спочатку на язиці з’являється білий наліт, проте за 4-5 днів він поступово зникає і язик набуває яскраво-малинового кольору з набряклими сосочками.

Захворювання може мати легкий, середній чи важкий перебіг.

Уникнути ускладнень при хворобі можна, якщо вчасно звернутись до лікаря за медичною допомогою та дотримуватись всіх рекомендацій.

Профілактика захворювання полягає у ранньому виявленні та ізоляції джерела інфекції, а також застосування карантинних заходів (в школах, дитячих садках, медичних установах).

Хворим на скарлатину слід перебувати в ізоляції 10 днів, якщо перебіг захворювання легкий і без ускладнень. Після цього терміну їм ще 12 днів не можна відвідувати місця великого скупчення людей: школи, офіси, тощо. Тож ізоляція триває протягом мінімум 3 тижнів.

Щеплення від скарлатини немає, але у перехворівших розвивається стійкий імунітет на все життя.

Важливі загальні профілактичні заходи: дотримання особистої гігієни, часте провітрювання приміщень, вологе прибирання із застосуванням миючих та дезінфікуючих засобів, харчування збагачене вітамінами. Слід уникати контакту з хворими людьми, при перших ознаках захворювання звертатись за медичною допомогою.

Лікар-інтерн-епідеміолог

відділення епіднагляду та профілактики інфекційних хвороб

Богородчанського відділу

ДУ ‹Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ›

Юлія ВИСОЧАНСЬКА

Календар новин

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
join-us-facebook
 
1645021179
 
ЦНАП
 
diia1-1
 
gid1
 
єдопомога
 
 протидія насильству
 
el vpered
 
Фотоклуб КОЛУМБ м.Тисмениця