header-new2

  • Тисменицька міська рада
    Тисменицька міська рада
---------   ВІТАЄМО НА САЙТІ ТИСМЕНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ   ---------

7 квітня - Всесвітній день здоровˈя

11У цей день 1948 року під егідою ООН розпочала свою діяльність Всесвітня організація охорони здоров’я. День підписання статуту ВООЗ 7 квітня проголошено Всесвітнім днем ​​здоров’я. Вперше свято відзначили вже 1950 року. Дане свято хоч і не входить до переліку офіційних, але змушує замислитися кожного громадянина про свою душу та фізичну форму.

У 2023 році цей день особливо визначальний ​​– Благовіщення Господнє.

Найчастіше людина починає замислюватися про свій спосіб життя і здоров’я, коли наздоганяє якась проблема, з’являється нездужання чи хвороба.
Турбота про своє здоров’я не має бути проблемою, турбота про своє здоров’я повинна бути способом життя.

5 найважливіших правил здорового способу життя:

Здоровий спосіб життя: правило № 1

Найважливіше для здорового способу життя – це раціональне харчування. Нагадаємо про тарілку здорового харчування, яка передбачає споживання наступних продуктів:

Овочі та бобові - не менше 300 г на добу. Їжте капусту, огірки, листя салату та іншу зелень, цибулю, гарбуз, моркву, перець, помідор, редьку та інші овочі. Корисно споживати квасолю, горох, червону сочевицю ( 75 г на добу).

Фрукти та ягоди - не менше 300 г на день.

Надавайте перевагу цільнозерновим продуктам. Це вівсяна, гречана та пшенична каші, нешліфований рис, а також макарони з твердих сортів пшениці, цільнозерновий хліб та хлібці. Проте, випічки з білого борошна краще їсти менше.

Молочні продукти (молоко, йогурт, кефір, твердий та кисломолочний сир, сметану) 2-3 рази на день. Щодня варто з’їдати 1-2 яйця.

Корисні жири містяться у соняшниковій, оливковій, лляній та кукурудзяній оліях. Надзвичайно корисним є риб’ячий жир, тому слід прагнути регулярно споживати жирну морську рибу.

Здорове харчування передбачає переважне споживання м’яса птиці, телятини та кролятини. 2 рази на тиждень бажано їсти рибні страви, хоч одну з них - з морської риби.

Зверніть увагу на шкідливі продукти ! Це чіпси, солодкі газовані напої; фастфуд (біляші, чебуреки, картопля-фрі), кетчупи, майонези; продукти з консервантами (горішки, сухарики); маргарини, спреди, жирні кондвироби; бульйонні кубики, супи швидкого приготування (мівіна), що містять харчові добавки і велику кількість солі.

Не їжте багато солоного, жирного та солодкого. Рекомендується не більше 50 г цукру(10 чайних ложок) на день. Але прагніть до зменшення цієї порції ще вдвічі - до 25 г. Щодо солі, то її вживати можна не більше 5 г на день.

І не менш важливий продукт - вода. Організм людини на 70% складається з води. Споживайте чисту, краще, джерельну воду. Рідина використовується нирками як розчинник для накопичених в тканинах продуктів розпаду і формування сечі. Пити треба регулярно, рівними порціями впродовж всього дня.

Здоровий спосіб життя: правило № 2

Активність, активність і ще раз активність! Будьте активними, життєрадісними і відкритими до світу. В умовах постійної зайнятості важко знайти час на походи в спортзал, заняття спортом… А даремно. Піші прогулянки на свіжому повітрі, ранкову пробіжку, зарядки вранці ніхто не відміняв. Ходіть більше пішки, гуляйте у парках та лісах, будьте рухливими.

Здоровий спосіб життя: правило № 3

Здоровий спосіб життя жодним чином не сумісний зі шкідливими звичками: куріння, вживання алкоголю і тим більше наркотики. І якщо алкоголь по святах при здоровому способі життя ще можна зрозуміти (для дорослої людини, але ніяк не для дитини чи підлітка!), то куріння і наркотики скасовуються повністю.

Здоровий спосіб життя: правило № 4

Основа здорового способу життя – це, перш за все, здоровий сон. Потрібно спати - 7-9 годин. Найбільш сприятливий час для сну — з 22 години до 6 години ранку. В цей час відбувається очищення крові та перерозподіл енергії, а також організм виробляє мелатонін - гормон, який регулює роботу головного мозку, імунної та інших систем, працює як антиоксидант і сповільнює процеси старіння клітин. Потрібно привчити свій організм лягати і прокидатися в один і той же час, незалежно від того, який день тижня: будній чи вихідний.

Здоровий спосіб життя: правило № 5- Внутрішня гармонія

Одне з найважливіших правил здорового способу життя – це позитивний настрій! Не зациклюйтеся на невдачах і промахах. Вчіться долати стрес, адже джерело стресу — не події самі по собі, а наше сприйняття цих подій. Наше здоров’я й здоровий спосіб життя в цілому починаються з правильного внутрішнього настрою.

Здоровий спосіб життя – це дбайливе ставлення до себе! Навчіться любити і піклуватися про себе щодня, у будь-якому віці. Наприклад, при відвідуванні спортзалу займатися потрібно із задоволенням, думати про те, що кожна вправа підтягує Ваші м’язи, корегує хребет … Кожне наступне заняття наближає Вас до здорового ідеалу, а також віддаляє від старіння!

Головні причини, які підвищують ризик передчасної смертності глобально, це високий кров’яний тиск, куріння, алкоголь, високий рівень глюкози в крові, малорухливий спосіб життя, надмірна вага та ожиріння. В комплексі з генетичними факторами вони провокують смертельні хвороби: серцево-судинні, онкологічні, аутоімунні, порушення психічного здоров’я.

Найнадійніший та найдоступніший шлях для запобігання цим хворобам - здоровий спосіб життя.

Тому засвоюємо основні правила: правильно харчуйтеся, пийте чисту воду, ходіть пішки, дотримуйтеся режиму дня; будьте більш терплячими до інших; відмовтеся від куріння, алкоголю та інших шкідливих звичок.  

Доброго Вам здоров’я!

 

Завідувач мікробіологічної

лабораторії Богородчанського відділу

ДУ « Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»

Лілія ЛАПКО

Календар новин

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
join-us-facebook
 
1645021179
 
ЦНАП
 
diia1-1
 
gid1
 
єдопомога
 
 протидія насильству
 
el vpered
 
Фотоклуб КОЛУМБ м.Тисмениця