header-new2

  • Тисменицька міська рада
    Тисменицька міська рада
---------   ВІТАЄМО НА САЙТІ ТИСМЕНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ   ---------

Діти без щеплень – у небезпеці!

Поговоримо про поліомієліт: в останні роки рівень охоплення щепленнями проти поліомієліту не перевищував 80% і в країні накопичилась критична маса дітей незахищених від небезпечної інфекційної хвороби.

Нагадаємо, щоу жовтні 2021 року в Україні зафіксували випадок поліомієліту в Рівненській області. В січні 2022 року Центр громадського здоров’я повідомив продругий випадокгострого в’ялого паралічу в дитини з Закарпаття, спричинений тим самим типом поліовірусу. На жаль, двоє маленьких дітей, батьки яких відмовилися від вакцинації, тепер житимуть з невиліковним паралічем.

Довідково: навіть один випадок поліомієліту — класифікується як спалах захворювання в країні.

Усі діти до 6 років, які не отримали або пропустили щеплення проти поліомієліту опинились у небезпеці. Аби надати кожній дитині індивідуальний захист від інфікування поліовірусом, була запланована і розпочалася 1 лютого 2022 рокукампанія імунізації проти поліомієліту.

Які ж симптоми поліомієліту: у 70% випадків захворювання має безсимптомний перебіг. Але його носій становить небезпеку для інших людей зі слабшим імунітетом.

  • У 25% випадків поліо має симптоми, що нагадують грип (гарячка, головний біль, нудота, біль у животі).
  • Поліовірус спричиняє рухові розлади: біль в уражених м’язах, повний параліч, що може розвинутися за кілька годин.

Інкубаційний період після зараження людини поліовірусом триває від 4 до 35 днів, після чого може розвинутися поліомієліт.

Як передається поліомієліт: поліовірус поширюється від людини до людини через фекалії та слину, найчастіше — через брудні руки, заражені їжу та воду.

Які ускладнення може зумовити поліомієліт: невиліковний параліч є одним з найважчих ускладнень. Він може вразити ноги, руки, плечі, груди, живіт, обличчя. Ураження дихальних м’язів часто призводить до смерті. У разі одужанні після поліомієліту функції вражених недугою нервів і м’язів не відновлюються.

Найбільш сприйнятливі до вірусу поліомієліту діти у віці до п’яти років.

Ліків проти поліомієліту не існує. Єдиним ефективним захистом від хвороби є вакцинація.

Щеплення проти поліомієліту є в Національному календарі профілактичних щеплень і проводиться за кошти державного бюджету.

До першого року життя дитина повинна отримати дві дози вакцини ін'єкційно (ІПВ) у 2 та 4 місяці. В 6 місяців дитина отримує вакцину у краплях (ОПВ). Таку ж вакцину (ОПВ) дитина отримує у 18 міс., 6 років та 14 років. Шість доз вакцини формують імунітет до поліомієліту до кінця життя.

А тепер підведемо підсумки кампанії імунізації від поліомієліту станом на 01 квітня поточного року у 10 громадах, які є на території обслуговування Богородчанського відділу ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ». Після проведення верифікації даних про щеплення (згідно інформації із закладів охорони здоров'я ТГ), виявлено: кількість дітей зовсім невакцинованих проти поліомієліту (у віці від 1 до 6 років) через відмову батьків у КНП «Лисецька лікарня» - 35 із 362 дітей (9,67%), КНП «Дзвиняцький ЦПМСД» - 31 із 326 (9,5%), КНП «ЦПМД» Богородчанської СР – 236 із 2800 (8,43%), КНП «Загвіздянський ЦПМСД» - 20 із 249 (8,03%), КП«ЦПМСД»Угринівської с/ради – 12 із 157 (7,64%), в інших ТГ відмови становлять 2-7%.

Через відмови батьків від щеплень під загрозою опиняється і дитина, і все її оточення, адже імунітет невакцинованої дитини слабкий і неспроможний подолати такий сильний збудник. А захворіти на поліомієліт може кожна невакцинована дитина й дорослий. Щеплення створює індивідуальний захист і захист громади, де ми мешкаємо.

Закликаємо батьків до усвідомлення своєї відповідальності за здоров'я дітей. Приходьте до медзакладу та надолужуйте пропущені щеплення, але найкраще – дотримуйтесь Календаря щеплень і ваша дитина буде у безпеці.

 

Завідувач відділення епіднагляду та

профілактики інфекційних хвороб

Богородчанського відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»

Надія ГЛУШКО

Календар новин

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
join-us-facebook 
lot 
1645021179
 
ЦНАП
 
diia1-1
 
gid1
 
єдопомога
 
265x245
 протидія насильству
 
el vpered
 
Фотоклуб КОЛУМБ м.Тисмениця