header-new2

  • Тисменицька міська рада
    Тисменицька міська рада
---------   ВІТАЄМО НА САЙТІ ТИСМЕНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ   ---------

10 травня відзначається Всесвітній день руху для здоров’я (World Move for Health).

картинка День руху заради здоровяІніціаторами виступили держави-члени ВООЗ після успіху Всесвітнього дня охорони здоров’я на тему «Рух заради здоров’я», який відбувся у 2002 р. Здорове суспільство – незмінний пріоритет для Всесвітньої організації охорони здоров’я, за визначенням якої «здоров’я» – це повноцінне фізичне, духовне та соціальне благополуччя людини.

У тому, що фізична активність впливає на здоров’я, немає ніяких сумнівів. Ми всі чули таку фразу: «Рух – це життя, а життя – це рух!». І це правда! Гіподинамія – це порушення функцій організму, яке сталося через обмеження рухової активності. Вона негативно впливає на серцево-судинну систему: слабшає сила скорочень серця, зменшується працездатність, знижується тонус судин. Наслідком гіподинамії можуть стати ожиріння й атеросклероз.

ВООЗ та її партнери сподіваються встановити День руху за здоров’я як загальну концепцію, а також як частину розширеної постійної ініціативи. В рамках цієї ініціативи мають проводитися регулярні фізичні навантаження для покращення здоров’я та добробуту. У цей день закликаємо підтримувати активний спосіб життя, щоб залишатися здоровим і запобігати хворобам.

Цей день стимулює пересічних громадян докладати зусиль для поступового прогресу. Почніть дотримуватися здорового способу життя прямо зараз.

Підтримуйте фізично активний спосіб життя і зробіть заняття частиною вашого повсякденного життя. Заохочуйте дітей та молодь до занять ранковою зарядкою як одного з чинників фізичного розвитку та зміцнення здоров’я людини, виховуйте стійкий інтерес і звичку до систематичних занять фізичною культурою та спортом, сприяйте загартуванню організму.

Зверніть увагу, що фізичне навантаження на городі аж ніяк не замінить фізично активного способу життя, адже довготривала вимушена поза швидше призведе до захворювання, аніж до покращення здоровя. Ми не закликаємо відмовлятися від трудової діяльності, яка покращує наш добробут, але пропонуємо свідомо удосконалювати свою активність, розумно дозувати трудову та фізичну активність.

Основними цілями національних і глобальних заходів з проведення Всесвітнього дня руху для здоров’я є:

  • підвищення обізнаності громадськості про переваги фізичної активності в профілактиці неінфекційних захворювань;
  • сприяння розробці національних і місцевих ініціатив, стратегій і програм в галузі фізичної активності;
  • пропаганда переваги фізичної активності та її регулярної практики;
  • збільшення фізичної активності населення через спортивні заходи та інші соціально-культурні форуми;
  • пропаганда здорового способу життя та вирішення пов’язаних зі здоров’ям проблем за допомогою спорту і фізичної активності.

Чисельні клінічні дослідження доводять, що достатня фізична активністьмає значний позитивний вплив на якість та тривалість життя:

           Рухова активність (ходьба, біг, зарядка, заняття в спортзалі) - одна із основних складових нашого здоров’я та довголіття. Регулярні вправи допоможуть уникнути застою крові в органах малого тазу, затримки сечі в організмі, запалень сечовидільної системи.

  30 хвилин на день фізичної діяльності середньої інтенсивності на 20-30% знижують ризик загальної смертності.

           2-3 години фізичних вправ на тиждень на 30% знижують ризик ішемічної хвороби серця та на 20-25% – ризик розвитку цукрового діабету.

           Належна фізична активність запобігає і допомагає лікувати багато встановлених факторів ризику атеросклерозу, включаючи гіпертонію, інсулінорезистентність, підвищений рівень холестерину, ожиріння. Має вплив на нормалізацію артеріального тиску.

Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує дорослим приділяти фізичним навантаженням як мінімум 75 хвилин в тиждень.

Тому якщо видалася вільна хвилина, сміливо робіть будь-яку фізичну вправу: пробіжіться доріжкою, підніміться по сходах або зробіть пару вправ прямо в офісі.

Кожен з нас може інвестувати у своє здоров’я, і ці інвестиції – ніщо інше, як звичайна активність.

Всесвітній день руху для здоров’я має стати певним поштовхом до зміни способу життя.

Бажаємо всім вам сил, здоров’я, бадьорості духу та невичерпної енергії. Нехай ваш настрій завжди буде хорошим, позитивним і бойовим!

Бажаємо вам завжди бути в формі й не боятися нових починань!

Отже, дбайте про своє здоров’я заздалегідь, адже легше попередити хворобу, ніж її лікувати.

Будьте рухливі, спортивні і здорові!

Начальник Богородчанського відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦ КПХМОЗ»       Валентина ЛЕВИЦЬКА

Календар новин

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
join-us-facebook 
lot 
1645021179
 
ЦНАП
 
diia1-1
 
gid1
 
єдопомога
 
265x245
 протидія насильству
 
el vpered
 
Фотоклуб КОЛУМБ м.Тисмениця