header-new2

  • Тисменицька міська рада
    Тисменицька міська рада
---------   ВІТАЄМО НА САЙТІ ТИСМЕНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ   ---------

Фізична активність – основа життя і здоров’я

Фізична культура є важливим засобом гармонійного розвитку людини та головним чинником фізичного здоров'я людини. Повноцінна рухова активність  є невід'ємною частиною здорового способу життя, що впливає практично на всі сторони життєдіяльності людини та організму в цілому.

Систематичне фізичне тренування компенсує рухову недостатність, задовольняє природну потребу людини в руховій активності, сприяє зміцненню здоров'я.

Користь рухової активності для фізичного благополуччя: фізична активність робить нас сильними, наповнює енергією, покращує статуру, координацію рухів і швидкість реакції. Вона тренує м’язи ( зокрема й серце), зміцнює кістки, стимулює обмін речовин, допомагає підтримувати ідеальну масу тіла, зменшує ризик виникнення захворювань. Регулярні тренування поліпшують показники роботи багатьох органів і систем, зокрема:

  • серцево-судинної системи — завдяки тому, що треноване серце менше «зношується» і забезпечує ефективне постачання кисню та поживних речовин до кожної клітини організму;
  • респіраторної системи — завдяки тому, що під час фізичних навантажень збільшується ємність легень і тренуються м’язи, які беруть участь у процесі дихання (треновані спортсмени менше страждають від задишки при фізичних навантаженнях);
  • скелета — завдяки тому, що фізичні вправи сприяють збільшенню щільності кісткової тканини та еластичності зв’язок. У поєднанні з повноцінним харчуванням це найкраща профілактика остеопорозу, який виникає через вимивання кальцію з кісток і загрожує складними переломами;
  • ендокринної системи — завдяки тому, що рухова активність пришвидшує обмін речовин, запобігає ожирінню і діабету;
  • нервової системи — завдяки тому, що регулярні тренування поліпшують координацію рухів і швидкість реакції, що особливо важливо для тих, хто водить автомобіль чи в майбутньому хоче стати водієм.

Користь рухової активності для психологічного благополуччя:

* Заняття спортом гартують волю, вчать досягати успіху в спорті й у навчанні. Завдяки насиченню крові киснем поліпшується робота мозку.

* Спортивні змагання вчать гідно переживати успіхи й поразки. Спортивні досягнення здатні суттєво підвищити самооцінку людини.

* Вправи на розтяжку (наприклад, заняття йогою) розслаблюють, знімають психологічне напруження, тривогу. Інтенсивні вправи допомагають упоратися з такими сильними емоціями, як, наприклад, гнів.

І найважливіше тепер: під час фізичної активності знижується рівень гормону стресу — кортизолу. І, навпаки, виділяється ендорфін — гормон щастя. Саме тому зараз рухатися дуже важливо для вашого психологічного стану, для нормального самопочуття та позитивного настрою.

Після повномасштабного вторгнення рф українці перебувають у стані постійного стресу, адже оговтатися від досвіду життя під постійними обстрілами досить важко. У таких умовах дуже важливо підтримувати фізичну активність. Спорт під час війни — це нормально та корисно.

Хтось скаже, які можуть бути вправи, якщо війна? Але це також внесок у нашу Перемогу. Наш оптимізм, наша віра в перемогу України — це потужна сила, яка підтримує наших близьких та захисників. Треба жити, рухатися, тримати на позитивній хвилі свій настрій та допомагати в цьому іншим.

 

Лікар з загальної гігієни

Богородчанського відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПЗ МОЗ»

Орест ГЛУШКО

Календар новин

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
join-us-facebook
 
1645021179
 
ЦНАП
 
diia1-1
 
gid1
 
єдопомога
 
 протидія насильству
 
el vpered
 
Фотоклуб КОЛУМБ м.Тисмениця