header-new2

  • Тисменицька міська рада
    Тисменицька міська рада
---------   ВІТАЄМО НА САЙТІ ТИСМЕНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ   ---------

Чисті руки захищають нас від інфекцій та вірусів

Гігієна рук – один із важливих елементів у комплексі заходів, які проводяться з метою усунення забруднення, поту, бактерій та інших мікроорганізмів. Чисті руки –запорука здорового життя!
Регулярне миття рук – це проста звичка,що допоможе вам не тільки зберегти здоров’я,але й запобігти поширенню інфекційних захворювань.
Мікробіота шкіри — сукупність мікроорганізмів, що її населяють, є надзвичайно різноманітною. Кожна людина має власний набір таких бактерій, які співіснують із нею та приносять немалу користь.
Небезпеку становлять мікроорганізми, які, потрапивши на поверхню тіла під час контакту з іншою людиною, викликають хвороби шкіри, нігтів та волосся, наприклад:

    демодекоз - паразитарне захворювання, яке спричиняє підшкірний кліщ;
    мікроспорія — грибкове захворювання шкіри та волосся, яке викликає Microsporumcanis;
    педикульоз — паразитарне захворювання шкіри, викликане вошами.

Деякі мікроорганізми можуть не викликати захворювання шкіри, але зберігатися на ній деякий час чи навіть розмножуватись, ніяк не проявляючи себе. І тут прихована найбільша небезпека. Якщо шкіра контамінована такими мікроорганізмами, особливо це стосується шкіри рук, людина може переносити їх на будь-яку поверхню, до якої торкається. У цьому випадку руки стають фактором передачі захворювання, навіть якщо ви про це не знаєте.
Збудники небезпечних інфекційних захворювань, таких як;   дизентерія, вірусний гепатит,  черевний тиф,  сальмонельоз, холера через брудні руки можуть потрапити в організм разом із їжею та викликати гостру кишкову інфекцію.
Золотистий стафілокок  під час контакту йогоможна перенести на пошкодженушкіру (мікротріщинки, садна), де він спричиняє місцеве ураження самої шкіри ( фурункул або підшкірний абсцес), або може поширитися через кров і викликати такі тяжкі захворювання як остеомієліт, менінгіт, сепсис.
Брудні руки також є факторами передачі інфекційних хвороб і від тварин Це може бути «пташиний» грип,  атипова пневмонія. Від собак можна заразитися паразитами – стрічковими, круглими глистами, лямбліями, токсоплазмозом. Найбільш поширені випадки, коли люди, а особливо діти, заражаються глистом-солітером. Яйця цього паразита знаходяться в фекаліях собак, при попаданні в організм людини вони поселяються в якомусь органі і формують там кісту.
Найбруднішими предметами, з якими щодня стикається майже кожна людина, є: мобільні та стаціонарні телефони, письмові столи, клавіатура та мишка комп’ютера, кнопки ліфта, вимикачі світла, дверні ручки та поручні.
Перелік захворювань, які передаються контактним шляхом, у тому числі через брудні руки, надзвичайно великий, але перервати його досить просто- ретельно мити руки.
Мити руки треба:
 – після повернення додому з вулиці, перебування у громадському транспорті;
 – до, під час і після приготування їжі;
 – перед трапезою;
 – до і після догляду за хворим;
 – після кашлю, чхання, сякання;
 – до і після відвідування туалету;
 – після зміни підгузків або прибирання за дитиною, яка скористалася туалетом;
 – після винесення сміття;
 – після дотику до поверхонь за межами дому, у тому числі до грошей;
 – після того, як ви торкалися тварин, їхнього корму чи прибирали за тваринами.
 
Як мити руки правильно:
-  Намочіть руки проточною водою;
-  Нанесіть достатньо мила на мокрі руки;
- Протирайте всі поверхні рук, включаючи тильну сторону рук, між пальцями та під нігтями, протягом принаймні 20 секунд;
-  Ретельно промийте руки проточною водою;
 - Витріть руки чистим рушником з тканини або одноразовим рушником.
 
Для миття рук рекомендують використовувати рідке мило з дозатором. Важливо пам’ятати, що вода і звичайне туалетне мило не вбиває мікроорганізми, тому ефективність миття залежить лише від того, наскільки ретельно ви трете долоні.
Коли ви перебуваєте поза домом і не маєте можливості вимити руки водою з милом, можна застосовувати дезінфікуючий засіб для рук з 60% спирту. Після цього важливо вимити руки у воді з милом як тільки з’явиться така можливість.
Мийте руки ретельно і часто!  Будьте здорові!

Бактеріолог мікробіологічної
лабораторії Богородчанського відділу
ДУ « Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»

Оксана ПИЛИПІВ

Календар новин

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
join-us-facebook 
lot 
1645021179
 
ЦНАП
 
diia1-1
 
gid1
 
єдопомога
 
265x245
 протидія насильству
 
el vpered
 
Фотоклуб КОЛУМБ м.Тисмениця