header-new2

  • Тисменицька міська рада
    Тисменицька міська рада
---------   ВІТАЄМО НА САЙТІ ТИСМЕНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ   ---------

УКУС КЛІЩА МОЖЕ БУТИ НЕБЕЗПЕЧНИМ

Саме зараз триває сезон активності кліщів, тож люди, які збираються на відпочинок на природу, повинні бути дуже обережними, так як можуть стати жертвою нападу кліщів. Щороку в Україні фіксують півтори тисячі випадків зараження на кліщовий бореліоз – хворобу Лайма. Проте за даними ВООЗ ця цифра занижена в 5-10 разів. Адже люди не звертаються вчасно за допомогою та не діагностують хворобу.

Хвороба Лайма – одна із найпопулярніших інфекцій, які передаються людям і тваринам від членистоногих. Збудником інфекції є борелії – різновид звивистих бактерій-спірохет, переносниками яких є кліщі.

Хвороба уражає нервову систему людини, серце, опорно-руховий апарат і шкіру. У зв’язку з тим, що специфіка поширення хвороби Лайма володіє певною схожістю з поширенням іншого небезпечного захворювання – кліщового енцефаліту, зустрічаються випадки змішаної інфекції.

Хвороба Лайма з’явилася порівняно недавно, однак, за темпами поширення вона на другому місці після СНІДу. За своїм географічним поширенням вона зустрічається практично повсюдно, оскільки в кожній лісовій місцевості водиться кліщ, її носій. Вільними від кліщів є лише хвойні ліси, позаяк фітонциди хвої діють на них згубно. Патологія переважно поширюється серед кліщів роду Ixodes, а вираженість симптоматики бореліозу залежить від пори року і виду бактерій спірохет, якими заражений паразит.

Найчастіше бореліозом хворіють після укусу хворого кліща. Однак, причиною зараження можуть бути й інші фактори:

  • вживання необроблених молочних продуктів від заражених тварин;
  • вживання м’яса інфікованих тварин;
  • через укус зараженої тварини (кішка, собака, пацюк тощо);
  • передача спірохет дитині від матері в утробі або через молоко.
  • прикладати до місця укусу різні компреси, рідкі рідини (спирт, олію тощо);
  • припікати кліща;
  • тиснути кліща пальцями;
  • брати кліща голими руками.

Особливість хвороби Лайма полягає в тому, що до неї погано виробляється імунітет. Вилікувавшись від бореліозу, людина може заразитися ним вже через кілька днів після повторного укусу.

Оскільки спірохети локалізуються здебільшого у шлунку кліща, зараження може відбутися далеко не відразу. Саме тому так важливо правильно і своєчасно видалити кліща зі шкіри.

Після укусу збудники зі слиною паразита швидко розносяться кровотоком по всьому організму. Імунна система починає виробляти велику кількість антитіл, що призводить до множинних запальних процесів. Перші прояви хвороби починаються лише через кілька днів або навіть через місяць.

 Симптоми схожі на звичайну застуду, що може ускладнити встановлення причини захворювання: почервоніння і запалення місця укусу, свербіж; гарячка; головні болі; біль в м’язах; втома; шкірний висип; алергічні реакції; аритмія.

За відсутності своєчасної лікарської допомоги хвороба активно прогресує і викликає серйозні порушення в нервовій, серцево-судинній системі і опорно-руховому апараті.

На ранніх стадіях хвороба Лайма виліковна, але в запущеній формі призводить до неминучої інвалідності або навіть смерті. Інфікована людина незаразна для інших людей.

Біль від укусу кліща майже не відчувається людиною, що є причиною пізнього виявлення зараження. Тому так важливо в теплу пору року ретельно перевіряти шкірні покриви на наявність укусів комах.

Діагностика

Після укусу кліща в найкоротші терміни потрібно звернутися в лікарню. Якщо ви встигли зняти з себе кліща, то його потрібно помістити в герметичну банку і відвезти в лабораторію на аналіз. Відповідні дослідження проводить ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ», м. Івано-Франківськ, вул.Шевченка, 4.

Необхідно пам’ятати, що не можна:

Лікування

У разі підтвердження зараженням хворобою Лайма, лікар складає схему лікування, яка може включати в себе медикаментозні засоби та фізпроцедури. При лікуванні застосовується комплексний підхід, спрямований на зниження вираження симптоматики, знищення хвороботворних бактерій і усунення можливих негативних наслідків.

Для запобігання укусу кліща необхідно :

  1. Постійно проводити само- та взаємоогляди, особливо ретельно обстежувати ділянки тіла, покриті волоссям.
  2. Використовувати засоби для відлякування кліщів – сучасні репеленти.
  3. Місце для нічного сну або відпочинку на природі необхідно звільнити від сухої трави, гілок, хмизу в радіусі 20-25 м.
  4. Вдома необхідно відразу змінити одяг, білизну, ретельно їх оглянути, випрати та випрасувати. Не можна залишати цей одяг біля ліжка чи спати в ньому. Витрушування одягу не позбавляє від кліщів.
  5. На присадибних ділянках необхідно вчасно скошувати траву, обрізати кущі, тощо.

Тільки раннє виявлення даної хвороби - передумова успішного лікування та попередження можливих ускладнень.

Лікар-епідеміолог   відділення епіднагляду (спостереження)

та профілактики інфекційних захворювань

Богородчанського відділу  ДУ «Івано-Франківський ОЦ КПХМОЗ»

                                                            Світлана ГАВРИЛКО

Календар новин

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
join-us-facebook 
lot 
1645021179
 
ЦНАП
 
diia1-1
 
gid1
 
єдопомога
 
265x245
 протидія насильству
 
el vpered
 
Фотоклуб КОЛУМБ м.Тисмениця