header-new2

  • Тисменицька міська рада
    Тисменицька міська рада
---------   ВІТАЄМО НА САЙТІ ТИСМЕНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ   ---------

Як виявити проблеми щитовидної залози?

щитовидназалозаПатологією щитоподібної залози страждає понад 200 млн людей у світі. За останні роки абсолютний приріст нововиявлених захворювань в економічно розвинених країнах становив 52% серед жінок і 17% серед чоловіків.

В Україні за останні 5 років кількість випадків захворювань щитовидної залози збільшилась уп’ятеро разів.

Щорічно 25 травня відзначається Всесвітній день щитовидної залози (WorldThyroidDay). Ця дата увійшла в календар у 2009 році з ініціативи Європейської Асоціації Щитовидної Залози.

Щитовидна залоза – найкрупніший орган внутрішньої секреції в організмі людини. Маса щитовидної залози дорослої людини складає близько 15-30 г і залежить від безлічі чинників, зокрема й від вмісту йоду в їжі. Саме йододефіцит – головний винуватець захворювань щитовидної залози.

Щитовидна залоза виробляє гормони, які беруть участь у регуляції низки біохімічних процесів, у тому числі адаптації інтенсивності обміну речовин до потреб тіла в даний момент. Гормони щитовидної залози діють на всі клітини тіла і впливають на такі процеси, як робота серця, інтенсивність обміну речовин, ріст та інтелектуальний розвиток дітей, емоційну стабільність дорослих.

Втома, апатія, нестача сил, депресія, сонливість, нервозність, погіршення пам’яті – усе це може бути типовими симптомами нестачі в організмі йоду.

Якщо своєчасно не розпочати лікування, може розвинутися рак щитовидної залози.Клінічні прояви недуги досить неспецифічні. Дуже часто рак щитовидної залози є одиночним безболісним вузлом, що розцінюється як аденома або вузловий зоб, рідше на початку захворювання є дифузне збільшення щитовидної залози. Такий «вузловий зоб» схильний до швидкого росту, набуваючи щільнішої консистенції і викликаючи дискомфорт у ділянці шиї, який хворі часто характеризують як «клубок у горлі» при ковтанні.  В інших випадках перші клінічні ознаки раку щитовидної залози є наслідком його метастазування в легені, кістки або рідше – в головний мозок і надниркові залози.

Пухлина щитовидної залози може досягати великих розмірів, проростаючи і фіксуючи трахею, стискуючи стравохід, що може привести до порушення ковтання, задухи, осиплості та огрубіння голосу. Щитовидна залоза при цьому стає малорухливою.

В Івано-Франківській області у 2017 році зареєстровано 60 вперше виявлених випадків раку щитоподібної залози, з них 12 – у чоловіків та 48 – у жінок. 

Водночас в організмі може бути і надлишок йоду та тиреоїдних гормонів. Надлишок тироксину може виникати внаслідок запалення залози або якщо з’являються власні антитіла до рецептора тиреотропного гормону (ТТГ). ТТГ — це гормон гіпофізу. Антитіла імітують дію гормону, тож залоза продукує зайве.

Симптоми гіпертиреозу: знервованість та роздратованість, непереносимість спеки і пітливість, тремтіння, втрата ваги або нездатність її набрати, підвищена активність кишківника, набряклість щитовидної залози, тахікардія (часте серцебиття), тонка і волога шкіра та нерівномірний ріст волосся, порушення сну. Утім, сам прийом йоду не може призвести до надмірного утворення гормонів.

ВООЗ вважає безпечною добову дозу йоду в 1000 мкг (1 мг). У щитовидній залозі може запасатися до 16 мг йоду.

Україна входить до переліку країн із недостатнім споживанням йоду. А він необхідний людині протягом усього життя. Більшість мешканців України щодня споживає лише 40–80 мкг йоду. У зоні найбільшого ризику — Західна Україна та Чернігівська область, де споживання йоду найменше.

В Україні такі норми фізіологічних потреб йоду для: дітей і підлітків 90 – 150 мкг; дорослих чоловіків та жінок – 150 мкг; жінок під час вагітності та у період лактації – 200 мкг.

Вагітним та молодим матерям варто приймати добавки йоду. Добову норму йоду має визначити лікар.

Якзапобігти захворюванню щитовидної залози?

-  Замініть звичайну сіль на йодовану та додавайте її у вже приготовані страви.

-  Природні джерела йоду – морепродукти, зокрема - морська капуста. Багаті на вміст йоду біла риба, овочі (картопля, редиска, часник, буряк, томати, спаржа, зелена цибуля, щавель та шпинат), фрукти (банани, апельсини, лимони, дині, ананаси, хурма), яйця та волоські горіхи .

-  Обов’язковим є проведення регулярних обстежень щитоподібної залози, для якої йод є основою синтезу гормонів, у свою чергу, без яких неможливе нормальне функціонування організму.

-  Зверніться до сімейного лікаря при наявності підозрілих симтомів, що можуть вказувати на порушення функції щитовидної залози. Для діагностики проводиться ультразвукове дослідження, визначення рівня гормонів щитовидної залози («тіреоїдний статус»).

Бережіть здоровя!

Начальник Богородчанського відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»

Валентина Левицька

Календар новин

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
join-us-facebook 
lot 
1645021179
 
ЦНАП
 
diia1-1
 
gid1
 
єдопомога
 
265x245
 протидія насильству
 
el vpered
 
Фотоклуб КОЛУМБ м.Тисмениця