header-new2

  • Тисменицька міська рада
    Тисменицька міська рада
---------   ВІТАЄМО НА САЙТІ ТИСМЕНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ   ---------

31 травня – Всесвітній день без тютюну

50994157У сучасному суспільстві куріння є поширеною звичкою серед різних груп населення, в тому числі серед жінок, підлітків і навіть дітей. Згідно зі статистичними даними у світі налічується близько 1 млрд. людей, які регулярно вживають тютюн.

Нікотинова залежність – серйозна небезпека для здоров’я, так як, перш за все, знижується опірність організму курця до нових захворювань і ускладнюється перебіг вже наявних хвороб.

Інформацію про шкоду куріння переконливо демонструє той факт, що в тютюновому димі присутні більше 4000 хімічних речовин, з яких 250 є фармакологічно активними, токсичними, мутагенними, а понад 50 – канцерогенними. Найбільшу небезпеку представляють смоли, нікотин, чадний газ, що входять до складу тютюнового диму.

В організмі людини немає жодного органу або системи, які б не зазнавали руйнівного впливу від тютюнового диму і його складових речовин.
За даними ВООЗ, у всьому світі куріння є причиною 90% смертей від раку легенів, 75% – від хронічного бронхіту, який, за статистикою, виникає у 88% курців.

Рак легенів – важка онкологія, характеризується надзвичайно високою летальністю. Смертність від нього підвищується прямо пропорційно числу щоденно викурених сигарет. Не є винятком виникнення ракових пухлин нижньої губи, порожнини рота, гортані, бронхів.

Куріння також є причиною 25% смертей від ішемічної хвороби серця. Серце курця страждає в результаті спазму судин, порушується їх структура через негативний вплив смол, утворюються атеросклеротичні бляшки, що призводить до високого ризику тромбоутворення і закупорки судин. Такі порушення призводять до виникнення серйозних захворювань серцево-судинної системи (ішемічна хвороба серця, інфаркт, інсульт, атеросклероз) і у курців вони зустрічаються значно частіше.

Особливо вражається організм жінки, яка палить в період вагітності і грудного вигодовування – високий ризик самовільних абортів, передчасних пологів, народження дітей з вродженими аномаліями , з низькою масою тіла, відставання дитини після народження у фізичному і розумовому розвитку .

Доведено, що куріння сприяє прискореному біологічному старінню – функціональні показники організму не відповідають віку – можуть порушуватися функції зору і слуху, опорно-рухового апарату. Також нікотин негативно впливає на зовнішність – погіршується стан шкіри, зубів, волосся.

Безпечного рівня впливу тютюнового диму не існує! Вдихання вторинного тютюнового диму (пасивне куріння) завдає такої ж шкоди здоров’ю, як і безпосереднє вживання тютюну в будь-якій формі.

Вже майже рік як життя в Україні стало безпечнішим для тих, хто не вживає тютюн. 11 липня 2022 року набули чинності норми антитютюнового Закону 1978–IX, який підсилив уже наявні обмеження в бездимному законодавстві. Зокрема, Закон розширив перелік місць, де не можна курити, а також визначив, що відтепер там заборонено вживати не лише кальяни, тютюнові вироби та електронні сигарети, а й сигарети для нагрівання (ТВЕНи) разом із пристроями для нагрівання тютюну.

Як виявило опитування, українське суспільство очікувало на такі законодавчі зміни. Так, 86% опитаних підтримують розширення переліку громадських місць, вільних від куріння, а 80% — схвалюють заборону використання ТВЕНів у громадських місцях.Проте головне — зміни відбулися не лише в нормативних документах, а й у свідомості молоді та дітей. Вживання тютюну вже не толерується суспільством так, як раніше, і юний українець, спостерігаючи все менше курців у громадських місцях, відповідно, має меншу спокусу спробувати сигарету або ТВЕН.

Пам’ятайте, куріння тютюну (як звичайних чи електронних сигарет, так і кальяну) викликає психологічну і фізичну залежність і призводить до непоправних негативних наслідків для організму. Усвідомлення шкоди тютюну є дієвою мотивацією, що допомагає подолати тягу!

Відмовтеся від куріння раз і назавжди, і Ви збережете своє здоров’я, здоров’я своїх дітей і оточуючих.

Сьогодні в Україні війна, тож наше завдання — ще ретельніше дбати про своє здоров’я та берегти сили для подальшої відбудови держави.

Закликаємо всіх до свідомого ставлення до себе й одне до одного. Турбота про здоров’я — і своє, і людей навколо — внесок у перемогу, який доступний для кожного з нас!

Завідувач відділення епідеміологічного нагляду

(спостереження) та профілактики неінфекційних захворювань

Богородчанського відділу   ДУ «Івано-Франківський ОЦ ЦКПХМОЗ»

                                                                                        Лілія КОНЦУР

Календар новин

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
join-us-facebook 
lot 
1645021179
 
ЦНАП
 
diia1-1
 
gid1
 
єдопомога
 
265x245
 протидія насильству
 
el vpered
 
Фотоклуб КОЛУМБ м.Тисмениця