header-new2

  • Тисменицька міська рада
    Тисменицька міська рада
---------   ВІТАЄМО НА САЙТІ ТИСМЕНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ   ---------

Статті

Як правильно зберігати картоплю

297-ілюстрація-картопляНа вулиці – середина осені, зібрано весь урожай картоплі, якусь частину залишено для споживання, а більшу частину потрібно десь зберігати протягом всієї зими. І тут виникає питання – як зберігати картоплю правильно, де зберігати, та як запобігти її псуванню протягом всього періоду зберігання. Скористайтесь порадами спеціалістів управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області.

Перш за все, потрібно зазначити, що для тривалого зберігання необхідно залишати сорти картоплі середнього і пізнього строків достигання, тому що бульби картоплі ранньостиглих сортів зазвичай починають проростати вже в жовтні-листопаді, а значить, для зимових продовольчих потреб вони не годяться.

Звичайно, вам потрібне сухе і прохолодне місце, бажано з мінімальною кількістю світла або ж взагалі без нього. Ідеально підійде погреб, обладнаний витяжною вентиляцією, за допомогою якої можна регулювати провітрювання приміщення та температурний режим. Оптимальна температура повітря повинна складати +2…+40С. У теплому підвалі бульби будуть проростати, а в сильному холоді можуть підмерзати і набути солодкуватий присмак.

Перед тим, як опустити картоплю в підвал, її обов’язково просушують і перебирають. Гнилі і розрізані бульби прибирають. Щодо приміщення – то необхідно провести його дезінфекцію. Для цього стіни, сходи, полиці і всі інші елементи підвалу обробляють розчином вапна з додаванням мідного купоросу.

Бульби картоплі зберігають різними способами: насипом, в дерев’яних ящиках, в герметичних контейнерах, в мішках. Однак найбільш привабливим є розміщення її в ящиках або контейнерах висотою від 60 до 90 см, що мають у бічних стінках невеликі отвори для доступу повітря. Встановлювати такі ящики слід на підставки, забезпечуючи повітряний просвіт в 15-20 см між їх дном і підлогою підвалу. Такий же просвіт необхідний між бічними стінками ящиків та стінами, тому не присувайте ящики з картоплею впритул до бічних стін – дайте бульбам можливість "дихати".

Під час зимового зберігання картоплі можуть проявлятися її інфекційні хвороби, тому сортування бульб потрібно починати при появі у їх масі (частіше на поверхні) бульб картоплі, що вже починають розкладатися (бактеріальна м’яка гниль). У цьому випадку разом з хворими бульбами вибирають і знищують і дотичний з ними рослинний матеріал. Ознакою наявності гниючих бульб в масі картоплі служить поява дрібних мушок дрозофіли.

Появу плям в м’якоті під шкіркою на великих бульбах відносять до фізіологічних хвороб (плями утворюються від тиску бульб одну на одну, особливо при підвищенні температури зберігання). Потемніння м’якоті бульб може виникати також в тій частині партії, де спостерігається одночасно слабкий приплив кисню і висока температура. Найбільш сприйнятлива до плямистості та потемніння м’якоті картопля, яку раніше зберігали при низькій температурі.

І на закінчення, корисна порада, якщо ви купуєте картоплю. У будь-якому випадку, який би не був сорт картоплі, він повинен бути щільним і твердим. Не купуйте м’яку, в’ялу і пророслу картоплю, також картоплю з легким білим нальотом. Перевірте, чи є на картоплі зелені плями. Вони означають, що картопля зберігалась на світлі, а при цьому в ній виробилась отруйна речовина – соланін. Якщо ви купили таку картоплю, зелені плями потрібно зрізати, а іншу частину можна використовувати в їжу.

При виконанні вище описаних основних рекомендацій зберігання, урожай картоплі буде успішно зберігатися до самої весни.

Календар новин

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
join-us-facebook
 
1645021179
 
ЦНАП
 
diia1-1
 
gid1
 
єдопомога
 
 протидія насильству
 
el vpered
 
Фотоклуб КОЛУМБ м.Тисмениця