header-new2

  • Тисменицька міська рада
    Тисменицька міська рада
---------   ВІТАЄМО НА САЙТІ ТИСМЕНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ   ---------

Статті

Що споживачу потрібно знати купляючи товари через інтернет?

260-ілюстрація-інтернет покупкиПопулярність інтернет-магазинів в Україні, з розвитком останніх світових подій постійно зростає. То що ж потрібно знати споживачам, укладаючи договір на відстані? Подаємо поради спеціалістів управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області.

Як показує практика, споживач, купуючи товар через інтернет-магазин, в окремих випадках не завжди може захистити свої права у разі придбання товару, який не відповідає заявленим продавцем характеристикам.

Це пов’язано, в першу чергу, з неможливістю встановити особу продавця та його місцезнаходження. Іншої адреси, крім адреси електронної пошти та номеру телефону на сайті інтернет-магазину, не зазначається, що фактично робить споживача безправним у разі необхідності повернути (відремонтувати) придбаний неякісний товар.

Також у випадку купівлі товару через інтернет-магазин споживач не має можливості безпосередньо ознайомитись з товаром (оцінити форму, габарити, фасон, колір, розмір, тип матеріалу тощо). Внаслідок чого в окремих випадках придбаний товар може не відповідати заявленим у інтернет-магазині характеристикам продукції. Користуючись таким становищем, недобросовісні продавці мають можливість не лише реалізувати неякісний чи фальсифікований товар, але й уникати відповідальності.

Однак, володіння певними знаннями щодо діючої нормативно-правової бази в цій сфері дозволить споживачам уникнути певних ризиків.

Насамперед, повідомляємо, що укладення договору на відстані регулюється ст. 13 Закону України «Про захист прав споживачів» (далі Закон).

Відповідно до даної статті перед укладенням договору на відстані продавець (виконавець) повинен надати споживачеві обсяг інформації до моменту замовлення товару. Тому перед купівлею товару в інтернет-магазині обов’язково необхідно звернути увагу на наявність на сайті такої інформації:

1) найменування продавця (виконавця), його місцезнаходження та порядок прийняття претензії;

2) основні характеристики продукції;

3) ціну, включаючи плату за доставку, та умови оплати;

4) гарантійні зобов'язання та інші послуги, пов'язані з утриманням чи ремонтом продукції;

5) інші умови поставки або виконання договору;

6) мінімальну тривалість договору, якщо він передбачає періодичні поставки продукції або послуг;

7) вартість телекомунікаційних послуг, якщо вона відрізняється від граничного тарифу;

8) період прийняття пропозицій;

9) порядок розірвання договору.

У разі ненадання такої інформації суб’єкт господарювання несе відповідальність згідно із статтями 15 і 23 цього Закону.

До договору, укладеного на відстані, застосовуються положення, передбачені частинами статті 12 цього Закону.

Ще один спосіб убезпечити себе від можливих ризиків придбання товару в інтернет-магазинах – оплачувати товар безпосередньо при його отриманні.

Здійснюючи оплату при отриманні, ви маєте змогу перевірити комплектацію, якість товару, наявність чеку (або іншого розрахункового документа), гарантійного талона для товарів складно-побутової техніки.

У більшості випадків інтернет-магазини видають лише документи на здійснення кур’єрських послуг, які не можуть слугувати доказом укладення договору купівлі-продажу між інтернет-магазином і споживачем.

Тому під час придбання товару важливо отримати не лише документ про надання послуги з доставки товару, але і розрахунковий документ та (товарний або фіскальний чек, квитанція тощо) або підтвердження оплати товару на електрону пошту, а також гарантійний талон. Здійснюючи замовлення у телефонному режимі чи на сайті поцікавтесь, який розрахунковий документ буде надано вам разом з товаром. Пам’ятайте, що певні види технічно-складних побутових товарів підлягають продажу виключно за наявності фіскального чека.

У разі порушення ваших прав, як споживача, ви може звернутися із відповідною заявою до Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області за адресою: вул. Берегова, 24, м. Івано-Франківськ або надіслати заяву зручним способом: поштою, електронною поштою або через веб-сайт управління; контактний телефон 0342-559617.

Календар новин

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
join-us-facebook
 
1645021179
 
ЦНАП
 
diia1-1
 
gid1
 
єдопомога
 
 протидія насильству
 
el vpered
 
Фотоклуб КОЛУМБ м.Тисмениця