header-new2

  • Тисменицька міська рада
    Тисменицька міська рада
---------   ВІТАЄМО НА САЙТІ ТИСМЕНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ   ---------

Статті

РЕКОМЕНДАЦІЇ управителям, ОСББ, ЖБК, обслуговуючим організаціям від Мінрегіон

radiator-otopleniya1. Заздалегідьналагодіть контакт із уповноваженим місцевим органом,який відповідає за прийняття рішення у надзвичайній/аварійній ситуації
Зверніться до органу місцевого самоврядування (виконкому міської,  селищної, сільської ради) щодо контактних даних відповідальної особи  уповноваженого місцевого органу (штаб, робоча група), який відповідає за прийняття рішення у надзвичайній/аварійній ситуації.
Спільно визначте надійний спосібзв’язку для отримання інформації щодо надзвичайної/аварійної ситуації на об’єктах тепло- і водопостачання.
Визначте альтернативний спосіб зв’язку у разі втрати основного способу.

 

2. Завчасно подбайте про технічну можливість спорожнення внутрішньобудинкових водяних систем (опалення, гарячого і холодного водопостачання) у багатоквартирному будинку
Визначте та перевірте точкиприєднання внутрішньобудникових систем до зовнішніх мереж тепло- і водопостачання (врахуйте, що може бути кілька точок приєднання);
Визначте та перевірте місця розташування першої запірної арматури(ввідних засувок) від усіх точок приєднання:
на подвальному і зворотному трубопроводах системи опалення;
на подвальному і зворотному (за наявності) трубопроводі системи гарячого водопостачання;
на подвальному трубопроводі системи холодного водопостачання.
Визначте та перевірте місця розташування запірної арматури (спускні пристрої),  призначених для спорожнення водяних систем:
опалення –зазвичай на тепловій рамці (елеваторномувузлі): в нижній частині грязьовиків на подавальному та зворотному трубопроводах або в нижній частині відповідних трубопроводів;
холодного водопостачання –зазвичай на вводі або на водомірному вузліпісля ввідної (першої) запірної засувки в нижній частині трубопроводу;
гарячого водопостачання – зазвичай на вводі або на водомірному вузлі після ввідної (першої) запірної засувки в нижній частині подавального та зворотного (за наявності) трубопроводу.
Перевірте стан та працездатність дренажних (водозбірних) приямків, якізазвичай розташованийу підлозі під спускними пристроями систем тепло- і водопостачання:
ретельно очистіть дренажні приямки у разі їх забруднення;
ретельно прочистіть канали, що з’єднують дренажні приямки із зовнішньою системою каналізації, та впевніться у їх працездатності;
за потреби, облаштуйте точки спорожнення водяних систем необхідними стаціонарними (труби) або тимчасовими (шланги) мережами із зовнішньою системою каналізації;
перевірте працездатність дренажного насосу (за наявності)та комунікацій між дренажним насосом та системою каналізації; подбайте про наявність автономного джерела електроживлення для дренажного насоса.
Визначте та перевірте місця розташування пристроїв (повітровипускні крани), призначених для випуску повітря з водяної системи опалення:
для систем опалення з верхнім розведенням – на горищі/технічному поверсі або під стелею останнього поверху у верхній точці подавального трубопроводу або на розширювальному баку;
для систем опалення з нижнім розведенням – в квартирах останнього поверху на опалювальних пристроях(батареях) або на горищі/технічному поверсі біля зовнішньої стіни у верхніх точках трубопроводів.
Завчасно подбайте про швидку доступність до повітровипускних кранів на випадок виникнення надзвичайної/аварійної ситуації:
налагодіть контакт з власниками/мешканцями квартир останнього поверху;
подбайте про наявність ключів відлазів на горище/технічний поверх;
за потреби, подбайте про наявність драбини.
Завчасно подбайте про наявність та працездатність стаціонарних та/або переносних термометрів на горищі/технічному поверсі та/або в підвалі.

3. Очікуйте інформування від уповноваженого органуу разівиникнення надзвичайної/аварійної ситуації
У разі знеструмлення об’єктів теплопостачанняабо виникнення аварії на зовнішніх теплових мережах, очікуйте сповіщення від уповноваженого органу та/або теплопостачального підприємства про орієнтовний час відновлення теплопостачаннядо будинката вказівки про наступні дії.
Не здійснюйте жодних дій по спорожненню систем тепло- і водопостачання при температурі зовнішнього повітря вище 0ºС.

4. Здійснюйте моніторинг температури повітря в неопалювальних приміщеннях в місцях проходження трубопроводів
У разітемператури зовнішнього повітря нижче 0ºС, організуйте моніторинг температуривнутрішнього повітря біля трубопроводу опалення в наступних місцях:
для систем опалення з верхнім розведенням – на горищі/технічному поверсів північній або північно-східній його частині;
для систем опалення з нижнім розведенням – в підвалі в північній або північно-східній його частині.
Зв’яжіться із власниками/мешканцями квартир останнього поверху, попередьте їх про готовність надати доступ до повітровипускних кранів.
Забезпечте доступ до каналів зв’язку з уповноваженим органом.
У разі зниження температури до -1ºСв місці моніторингу, визначте орієнтовний час настання критичної ситуації відповідно до нижченаведеної таблиці(рекомендованиймаксимум – 43 хвилини).
Продовжуйте моніторити – при подальшому зниженні температури в місці моніторингу, орієнтовний час настання критичної ситуації значно скорочується (див. таблицю).

Час замерзання нерухомої води у трубопроводах залежно від діаметру трубопроводу і температури повітря  навколо трубопроводу

табл

 

5. У разі наближення критичноїситуаціїта відсутності інформації про відновлення теплопостачання до будинку виконуйте наступні дії:
Виконуйте вказівки, отриманівід уповноваженого органу та/або теплопостачального підприємства.
У разі перебоїв зі зв’язком і неможливості узгодити дії з уповноваженим органом та/або теплопостачальним підприємством, рішення про спорожнення  внутрішньобудинкових водяних систем в будинку приймає відповідальна особа обслуговуючої компанії самостійно та оперативно.
Впевніться, щоциркуляція теплоносія із зовнішніх теплових мереж
НЕ відновилася, для чого:
перевірте витратомір або тепловий лічильник на наявність циркуляції теплоносія;
перевірте манометр на подавальному трубопроводі на наявність тискуіз зовнішньої теплової мережі.
Розпочніть спорожнення внутрішньобудинкової системи холодного водопостачання(лише у разі відсутностіпостачанняхолодної води):
організуйте водорозбір і накопичення води в квартирах;
повністю закрийте ввіднізасувки;
максимально відкрийте спускний пристрій (спускні пристрої якщо в будинку кілька точок приєднання до зовнішніх мереж);
за потреби прочищайте канали, що з’єднують дренажні приямки із зовнішньою системою каналізації;
за потреби увімкніть дренажний насос; слідкуйте за відкачуванням води до зовнішньої системи каналізації.
Розпочніть спорожнення внутрішньобудинковоїсистеми гарячого водопостачання(за наявності):
почергово повністю закрийте ввідні засувки на подавальному та зворотному (за наявності) трубопроводах на всіх точках приєднання до зовнішніх мереж;
максимально відкрийте спускні пристрої на подавальному та зворотному (за наявності) трубопроводах;
слідкуйте за витоком води з дренажного приямку;
за потреби прочищайте канали, що з’єднують дренажні приямки із зовнішньою системою каналізації;
за потреби увімкніть дренажний насос; слідкуйте за відкачуванням води до зовнішньої системи каналізації.
Розпочніть спорожнення внутрішньобудинковоїсистеми опалення:
почергово повністю закрийте ввідні засувки на подавальному та зворотному трубопроводах на всіх точках приєднання до зовнішніх теплових мереж;
організуйте відкриття повітровипускних кранів в квартирах останнього поверху або на горищі/технічному поверсі;
максимально відкрийте спускні пристрої на подавальному та зворотному трубопроводах;
слідкуйте за витоком води з дренажного приямку;
за потреби прочищайте канали, що з’єднують дренажні приямки із зовнішньою системою каналізації;
за потреби увімкніть дренажний насос; слідкуйте за відкачуванням води до зовнішньої системи каналізації.
Слід не допускати зливу води безпосередньо в підвальні приміщення для запобігання руйнуванню конструкцій та забезпечення можливості використання підвальних приміщень в якості укриття чи пунктів обігріву.
У випадку виникнення непередбачуваних обставин при спорожненні систем, поінформуйте уповноважений орган або місцевий підрозділ Державної служби України з надзвичайних ситуацій (ДСНС).

6. Зв’яжіться з уповноваженим органом та поінформуйте про адресу багатоквартирного будинку та перелік внутрішньобудинкових систем, які спорожнюються.

7. Організуйте закриття повітровипускних кранів в квартирах останнього поверху або на горищі/технічному поверсіта спускних пристроїв в підвалі після завершення спорожнення системи опалення.

8. Очікуйте інформування про відновлення тепло- і водопостачання до будинку.
* Ці рекомендації розроблені з урахуванням пункту 7.7.33 Правил технічної експлуатації теплових установок і мереж, затверджених наказом Міністерства палива та енергетики від 14.02.2007 № 71 (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 05.03.2007 за № 197/13464) у разі аварійних ситуацій, які призводять до припинення циркуляції мережної води в опалювальних системах, за температури зовнішнього повітря нижчою ніж 0 град. С, персонал, який обслуговує ці системи, повинен здренувати воду з систем для запобігання її заморожуванню та виходу системи з ладу.
Рішення про необхідність дренування води з системи приймає особа, відповідальна за технічний стан і експлуатацію тепловикористовуючих установок і теплових мереж суб'єкта господарювання за узгодженням з енергопостачальною організацією.
Допустима тривалість відключення опалювальних систем без дренування теплоносія залежить від температури зовнішнього повітря, якості утеплення, акумулювальної здатності конструкції опалюваних будинків і споруд та  визначається інструкцією з експлуатації, складеною відповідно до місцевих умов. Вона визначає і порядок спорожнення опалювальних систем.

ДОВІДКА
стосовно замерзання нерухомої води в трубопроводах

При замерзанні води відбувається її  розширення і збільшення в об’ємі твердої фази (льоду) на 9 % від первинного  об’єму води.  В умовах замкнутого об’єму посудини (трубопроводу, обладнання), у котрих відбувається  утворення льоду і розширення це призводить до збільшення тиску на стінки і до їх руйнування. Замерзання  за умови нерухомої води завжди відбувається з верхніх шарів води і потім поширюється за принципом  «зверху – вниз». Тому навіть неповне заповнення водою трубопроводів або арматури не запобігає руйнуванню. Верхній шар води буде закоркований твердою фазою.
Температура замерзання води під тиском 1 ата ( 0,1 МПа) становить 0ºС. При збільшенні тиску води температура  переходу води у тверду фазу  зменшується. Так при тиску 1 МПа  температура переходу води у лід відбувається уже при температурі -0,06ºС, а під тиском 20 МПа – при температурі -1,5ºС. Наявність дисперсної фази у воді прискорює процес утворення льоду. Наявність сольових розчинів – зменшує температуру замерзання води.
Якщо вода у трубопроводі не рухається, то при зниженні температури води до +4ºС вода набуває найбільшої щільності – близько 1000 кг/м³ і опускається у нижню зону трубопроводу або обладнання. Вертикальне перемішування при цьому припиняється. А у верхній зоні при температурі 0ºС і нижче відбувається утворення кристалів льоду шестикутної форми, які починають збільшуватись. По мірі подальшого зниження температури процес розповсюджується зверху вниз на всю висоту трубопроводу або обладнання. При розмерзанні вода при температурі  +4ºС залишається насичена рихлими льодоподібними масами.
 Час замерзання води залежить від температури повітря  навколо труби, рухливості зовнішнього повітря, початкової температури на поверхні труби або обладнання і діаметру труби. Найбільший вплив має діаметр труби і температура довкілля. Початкова температура на поверхні трубопроводу має незначний вплив.
Для запобігання швидкого замерзання води у приміщенні необхідно  вжити заходів щодо збільшення стійкості неопалювальної будівлі у якій прокладено трубопровід, або розміщено обладнання і запобіганню його переохолодженню, уникнути  протягів і рухливості повітря.

Час замерзаннянерухомої води у трубопроводах  у хвилинах залежно від діаметру трубопроводу і температури повітря  навколо трубопроводу. Початкова температура на поверхні труби +10ºС

табл1

 

Календар новин

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
join-us-facebook
 
1645021179
 
ЦНАП
 
diia1-1
 
gid1
 
єдопомога
 
 протидія насильству
 
el vpered
 
Фотоклуб КОЛУМБ м.Тисмениця