header-new2

  • Тисменицька міська рада
    Тисменицька міська рада
---------   ВІТАЄМО НА САЙТІ ТИСМЕНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ   ---------

Вшанували лицаря національної звитяги (ДОПОВНЕНО)

КОНОВАЛЕЦЬУ вогні перетоплюється залізо на сталь,

у боротьбі перетворюється народ у націю.

(Євген Коновалець)

14 червня — 130-річчя від дня народження Євгена Коновальця — одного з ідеологів українського націоналізму, полковника УНР, командира Січових Стрільців, першого команданта (керівника) Української військової організації, голови Проводу українських націоналістів.

 

За ініціативою міського голови Тисмениці Тетяни Градюк, у п’ятницю, 11 червня, з метою вшанування Євгена Коновальця у бібліотеках міста Тисмениці, сіл Вільшаниця, Клубівці, Липівка, Марківці, Одаї, Нові Кривотули, Пшеничники, Слобідка, Чорнолізці розгорнуто книжкові виставки. На експозиціях представлені енциклопедичні і довідкові видання, брошури, наукові розвідки, книги, спогади, статті, есеї, газетні та журнальні публікації, інтерв’ю з дослідниками життя, боротьби та політичної діяльності Євгена Коновальця.

У Тисменицькій міській бібліотеці відбулася історична година. У історично-пізнавальному дійстві взяли участь працівники міської ради, культури, місцеві пластуни, жителі громади. Присутні переглянули ролик про Євгена Коновальця, поговорили про біографію, становлення його як військового і політичного діяча, боротьбу та роль Провідника ОУН в історії України й сьогодення.

За словами очільниці громади, Євген Коновалець є одним з ключових в українській історії, зокрема національно-визвольного руху ХХ сторіччя. У громаді дбають про те, аби молодь і дорослі знали, вшановували, брали приклад зі знаних і видатних українців, особливо борців за волю й Незалежність, які відіграли значну роль в становленні нашої держави.

До слова, у неділю, 13 червня у Центрі культури та дозвілля «Відродження» у місті Тисмениця відбувся концерт народного аматорського хорового коллективу «Благовіст». Друга частина концертної програми була присвячена пам’яті Євгена Коновальця.

БЛАГОВІСТ ДО КОНОВАЛЬЦЯ

 

Довідка: Євген Коновалець Народився 14 червня 1891 року у селі Зашків на Львівщині. У 1901-1909-му навчався в Львівській академічній гімназії. З 1909-го вивчав право на юридичному факультеті Львівського університету. Коновалець був полковником армії УНР, командантом Української військової організації, головою проводу українських націоналістів (1927), першим головою ОУН.23 травня 1938 року Коновалець загинув у Роттердамі в результаті спецоперації проведеної органами НКВС СРСР. Убив Коновальця Павло Судоплатов (пізніше – керівник розвідувально-диверсійного управління НКВС СРСР, генерал КДБ). Похований провідник ОУН на цвинтарі Кросвейк в Нідерландах

Календар новин

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
join-us-facebook
 
1645021179
 
ЦНАП
 
diia1-1
 
gid1
 
єдопомога
 
 протидія насильству
 
el vpered
 
Фотоклуб КОЛУМБ м.Тисмениця