header-new2

  • Тисменицька міська рада
    Тисменицька міська рада
---------   ВІТАЄМО НА САЙТІ ТИСМЕНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ   ---------

Рекомендації щодо методів знищення борщівника Сосновського

165-ілюстрація-борщівникБорщівник Сосновського (Heracleum sosnowskyi Manden.) – багаторічна рослина до 2-3 метрів висоти, що виглядає наче величезний кріп, має товсте порожнисте стебло та великі перисті листки.

Розмножується лише насінням. В середньому одна рослина дає близько 20000 насінин, що може прорости в ґрунті навіть через 10-12 років.

Зацвітає борщівник на 2-7 рік життя в залежності від ступеня розвитку. Період цвітіння припадає на кінець червня – початок липня і триває 30-40 днів. Навесні рослини переносять заморозки до -7-9°C, а восени - до -3-5°C.

Основними місцями зростання борщівника є смуги автомобільних та залізничних шляхів, узбіччя польових доріг, з’являється на сільськогосподарських угіддях, необроблюваних землях, пустирях, сміттєзвалищах, присадибних і дачних ділянках, обочинах лісів, у парках, садах, зерносховищах, населених пунктах, каналах, ярах, заплавах річок і струмків.

Шкодочинність культури.

Основні шкідливі властивості борщівника Сосновського полягають в тому, що він викликає опіки на шкірі людини.

Дотик до рослини або потрапляння його соку на шкіру, не викликає ніяких неприємних відчуттів, як, наприклад, при контакті з кропивою. Але вже через кілька годин або навіть діб розпочнеться свербіж і почервоніння уражених ділянок шкіри, а потім з'являться пухирі, в сонячні дні на шкірі може з'явитися опік.

При сильних опіках підвищується температура, починається лихоманка, з'являються  виразки, а після загоєння на їх місці ще 2-3 роки залишаються темні плями.

Ураження борщівником посилюється при сонячному світлі. Але навіть якщо людина доторкнулася до цієї рослини вночі, вже вранці при сонячному світлі будуть з'являтися пухирі. Найбільш сильні опіки борщівник Сосновського викликає при контакті з вологою шкірою у спекотні сонячні дні.

Для боротьби з борщівником Сосновськогозастосовують механічні та хімічні методи знищення.

Для того, щоб механічний метод був ефективним, потрібно систематично підкошувати, щоб не дати утворитися суцвіттю; особливо ефективним є підрізання кореневої шийки на глибині 8-12 сантиметрів.

Ефективніший метод  боротьби – хімічний. Внесення рекомендованих препаратів на основі гліфосатів, дикамби, сульфініл-сечовин та  інших гербіцидів проводиться при висоті рослин до 10-20 см або після підкошування. Найкращий ефект дає застосування бакової суміші: Раундап Макс 6 л/га + Альфа Дикамба 0,6 л/га + 250 грам аміачнії селітри. Витрата робочої рідини 300 л/га.  Якщо ж упущено момент і рослини зацвіли, то скошену масу (борщівник цвіте з липня і майже  до вересня) обов’язково треба спалювати, бо насіння дозріває навіть тоді, коли  рослина скошена.

За період від весни до осені хімічні обробки необхідно проводити 2-3 рази, в міру відростання нових рослин. Застосування гербіцидів проводиться відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні»; при цьому слід суворо дотримуватись регламентів застосування і санітарних правил.

Що не можна робити, знищуючи борщівник Сосновського:

Скошувати рослини в період закінчення цвітіння і на початку дозрівання плодів, оскільки це не матиме потрібного ефекту.

Допускати скошування в момент осипання насіння з рослини, тому що це сприятиме більшому його розмноженню.

Зважаючи на те, що при контакті борщівник Сосновського спричиняє опіки, – всі роботи з його знищення слід проводити в захисному одязі.

При роботі із засобами захисту рослин необхідно дотримуватися загальноприйнятих Державних санітарних правил ДСП 8.8.1 та правил особистої безпеки.

 

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області

 

Календар новин

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
join-us-facebook
 
1645021179
 
ЦНАП
 
diia1-1
 
gid1
 
єдопомога
 
 протидія насильству
 
el vpered
 
Фотоклуб КОЛУМБ м.Тисмениця