header-new2

  • Тисменицька міська рада
    Тисменицька міська рада
---------   ВІТАЄМО НА САЙТІ ТИСМЕНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ   ---------

Всесвітній день здорового харчування

Чого гріха таїти, люди часто нехтують принципами здорового харчування, і це суттєво знижує якість життя і, врешті, несе загрозу їх здоров’ю. Близько половини українців мають зайву вагу або ожиріння.

Харчування – один із ключових факторів попередження низки хронічних захворювань. В той же час, це і фактор ризику, бо завжди залишається свідомим вибором кожної окремої людини.

Фахівцями громадського здоров’я України розроблені відповідні рекомендації з врахуванням наших національних традицій і звичок.

Це доступно і просто, хоч вимагає самодисципліни і трохи часу.

У ЧОМУ ПРОБЛЕМИ?

Українці їдять 12-15 грамів солі  замість рекомендованих 5.

Як ви думаєте, скільки цукру з’їдає наш співвітчизник за рік?

- в середньому 32 кг цукру ( 2,7 кг на місяць), тоді як в Європі 26 кг за рік. Більше їдять українці й шкідливих жирів – понад 18 кг на рік.

Експерти ВООЗ визначають погане харчування та нестачу фізичної активності головним глобальним ризиком для здоров’я. Кожна третя дитина у світі захворює на діабет саме через сучасні тенденції в харчуванні. А ожиріння (після паління) є найпоширенішим у світі фактором виникнення та розвитку соціально-небезпечних хвороб. Очікувана тривалість життя в Україні майже на 10 років нижча, ніж в економічно розвинених країнах Європи.

ЩО РЕКОМЕНДУЮТЬ ФАХІВЦІ?

Намагайтесь споживати корисні продукти з усіх груп щодня:

– Овочі та бобові;

– Фрукти та ягоди;

– Цільні злаки та горіхи;

– Молочні та кисломолочні продукти;

– Риба, м’ясо, яйця;

– Корисні олії та жири.

Пропонуємо до уваги сім рекомендацій щодо здорового харчування, які допоможуть скласти власний збалансований раціон із корисних харчових продуктів.

1 КАЛОРІЇ

Адекватна калорійність.Їжте рівно стільки, скільки потрібно для того щоб організм наситився поживними речовинами, вітамінами та мікроелементами.

Не відволікайтесь під час їжі на телевізор, комп’ютер чи смартфон, ви можете не помітити, як з’їсте забагато некорисної їжі.

2 КОРИСНА ЇЖА

Їжте корисне. Споживайте більше овочів, фруктів. Якщо немає можливості їсти багато свіжих овочів та фруктів, замініть їх мороженими, сушеними або консервованими. Слідкуйте, щоб в консерваціях не було забагато цукру або солі.

3 ШКІДЛИВА ЇЖА

Не їжте багато солоного, жирного та солодкого. Споживання таких продуктів збільшує ризик з’їсти більше, ніж потрібно.

Не плутайте емоції з голодом. Якщо дуже хочеться солодощів, дозвольте собі маленьку порцію. А краще з’їжте фруктів або випийте води.

Споживайте не більше 50 г цукру(10 чайних ложок) на день. Але прагніть до зменшення цієї порції ще вдвічі — до 25 г. Пам’ятайте, що найбільше цукру є в солодких газованих напоях.

4 РЕЖИМ

Дотримуйтесь режиму харчування. Графік харчування у кожного свій, але:

-  ніколи не пропускайте сніданок, намагайтесь снідати протягом першої години після підйому та вечеряйте не менше ніж за 2-3 години до сну.

-  Робіть 1-2 корисні перекуси до та після обіду.

Не поспішайте, витрачайте на трапезу 20-30 хвилин, на перекус — не менше 10 хвилин.

5 ПИЙТЕ

Пийте не більше 200 мл (1 склянки) фруктового соку на день, адже він містить велику кількість простих вуглеводів. Свіжі овочі та фрукти корисніші, ніж сік, який містить набагато менше харчових волокон.

Необхідна складова доброго самопочуття і відмінного здоров’я – це чиста, якісна вода. Важливо на протязі дня випивати до двох літрів рідини, з яких чиста вода повинна складати дві третіх.

6 ХАРЧОВА БЕЗПЕКА

Не розморожуйте продукти при кімнатній температурі, краще перекласти їх на полицю холодильника (4°C). Приготовані страви не тримайте без холодильника більше 2 годин.Доводьте супи до кипіння, добре підігрівайте раніше приготовану їжу.

Не споживайте недоброякісні продукти, термін зберігання яких минув.

7 РУХАЙТЕСЬ

Ведіть активний спосіб життя, приділяйте спорту не менше 30 хвилин на день.

Начальник Богородчанського відділу

Івано-Франківського районного відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦ КПХМОЗ»  

Валентина   ЛЕВИЦЬКА