header-new2

  • Тисменицька міська рада
    Тисменицька міська рада
---------   ВІТАЄМО НА САЙТІ ТИСМЕНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ   ---------

Кашлюк: знати, щоб попередити

кашлюкЗа даними Центру громадського здоров’я: « За перші два місяці 2024 року зафіксовано 515 випадків захворювання, за аналогічний період минулого року було зареєстровано тільки 27 випадків. 95,9% усіх захворілих — діти, 4,1% — дорослі. Найчастіше хворіють діти у віковій групі від 1 до 9 років, рідше 10-14 років.  

Найбільша кількість випадків захворювання на кашлюк у 2023 році зареєстрована у Волинській області (182), в той же час за два місяці 2024 року по кількості випадків лідирує Рівненська область (111 випадків).

Рівень охоплення щепленнями від кашлюку в цілому по Україні є вкрай недостатнім і складає 55,9% для дітей віком 1 рік і старше (АКДП-3). Протикашлюковий компонент входить до комінованої вакицини АКДП, яка містить також протидифтерійний та протиправцевий компоненти».

В Івано-Франківській області за 2 місяці зареєстровано 28 випадків захворювання, в 10 громадах, що на території обслуговування Богородчанського відділу – 5 випадків.

Кашлюк - інфекційне захворювання бактеріальної природи, яке вражає дихальну систему і проявляється сильними нападами кашлю.

Захворювання легко поширюється від людини до людини повітряно-крапельним шляхом при кашлі чи чиханні.Хворіють переважно діти і підлітки, але захворіти можуть також і дорослі.

Недуга є особливо небезпечною для немовлят віком до одного року, у яких може викликати апное — тимчасову зупинку дихання. Є високий ризик ускладнень та смерті. У 2023 році в Україні був зареєстрований летальний випадок від кашлюку у дитини віком до 1 року.

Тяжкі ускладнення кашлюку (бактеріальні пневмонії, енцефалопатії) найчастіше виникають у нещеплених малюків.

Інші ускладнення:асфіксія у немовлят; середній отит; бронхопневмонія; судомні напади; крововилив у головний мозок, очі, шкіру та слизові оболонки. Церебральний крововилив, набряк головного мозку та токсичний енцефаліт можуть призвести до спастичного паралічу, порушення інтелектуального розвитку або інших неврологічних розладів.

Зростання рівня захворюваності відбувається, в першу чергу, за рахунок таких факторів:

- зниження імунітету в раніше вакцинованих підлітків та дорослих;

- відмова батьків від вакцинації своїх дітей.

Перенесене захворювання не дає пожиттєвого природного імунітету, але повторні захворювання у раніше вакцинованих підлітків та дорослих, імунітет яких зменшився, зазвичай мають легкий перебіг та часто залишаються нерозпізнаними.

Хвороба починається через 3-14 днів після інфікування (у середньому 5-8 днів) і протікає як ГРВІ. У цей час хворий дуже заразний.

Більшість симптомів цих хвороб схожі, але для кашлюка характерний сильний спазматичний кашель зі свистом, який триває понад 2 тижні. У немовлят можуть виникати періоди «без дихання».

Кашель може супроводжуватись гарячкою, нежитю, та іншими ознаками ГРВІ. Особливої уваги потребують новонароджені до періоду вакцинації — до 2 місячного віку, а також деякий період після першої вакцинації для формування імунної відповіді.

Єдиний надійний захист від кашлюка забезпечує вакцинація.

Відповідно до Національного календаря щеплень для профілактики кашлюка необхідно вакцинувати дітей у віці 2, 4, 6 і 18 місяців.

Щеплення роблять вакциною АКДП, що захищає одразу проти кашлюка, дифтерії та правця.

Усім вагітним жінкам варто робити щеплення від кашлюку, дифтерії та правця в термін від 16 до 32 тижнів під час кожної вагітності незалежно від того, чи вакцинували їх у дитинстві. Це необхідно, щоб захистити дитину від кашлюку в перші місяці життя до отримання нею щеплення.

Для вакцинації вагітних застосовується вакцина АаКДП-М.

За перших ознак сильного кашлю у немовлят та симптомів апное (без дихання) — негайно потрібно звернутись до лікаря!

Вакцинуйте дітей своєчасно, щоб запобігти захворюванню на кашлюк !

 

Завідувач відділення епіднагляду та

профілактики інфекційних хвороб

Богородчанського відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»

Надія ГЛУШКО