header-new2

  • Тисменицька міська рада
    Тисменицька міська рада
---------   ВІТАЄМО НА САЙТІ ТИСМЕНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ   ---------

Весняний авітаміноз

Polish 20240403 140509402Весна - улюблена багатьма людьми пора року. За вікном світить яскраве весняне сонечко, змінюється природа, настають по справжньому теплі дні… Але чомусь ми так швидко втомлюємося, без причини роздратовані, брак енергії, постійно хочеться спати, у нас загострюються хронічні захворювання, а постійна застуда все ніяк не проходить?

Причина цього – весняний авітаміноз. 

Авітаміноз – це захворювання, спричинене дефіцитом одного вітаміну або групи вітамінів в організмі людини, який найчастіше виникає у весняно-зимовий період.

Причини весняного авітамінозу:

1) Бідний раціон та незбалансоване харчування. Жорсткі дієти, голодування.

2) Споживання продуктів, у яких недостатньо вітамінів або взагалі відсутні.

3) Неправильне зберігання або занадто довга термічна обробка продуктів .

4) Вживання надмірної кількості цукру та кави.

5) Часті захворювання та погана діяльність імунної системи. 

6) Порушення обміну речовин та травних процесів, наявність хвороб шлунково-кишкового тракту.

7) Дефіцит свіжого повітря, сонячного світла (вітаміну D) та фізичної активності.

8) Постійні стреси і хронічна втома.

9) Куріння, зловживання алкогольними напоями, психоактивними речовинами та ліками.

Ознаки та симптоми весняного авітамінозу

Вони залежать від того, яких саме вітамінів бракує в організмі.

Навіть нестача одного вітаміну може спричинити досить неприємні наслідки: порушується процес утворення необхідних ферментів, обмін речовин, що сприяє загостренню хронічних захворювань.

Ознаками весняного авітамінозу є: біль голови;►нудота; ►погіршення зору; ►закладеність носа; ►сонливість;►швидка втомлюваність;►апатія; ►дратливість;►часті застуди та інфекційні захворювання; ►порушення режиму сну; ►м’язова слабкість; ►зниження імунітету; ►відсутність апетиту; ►погана концентрація уваги, неуважність; ►загальний занепад сил.

Зовнішні симптоми весняного авітамінозу:

►шкіра стає сухою, блідою, млявою, чутливою, схильною до висипань, подразнень;

►волосся втрачає блиск, починає випадати, січуться кінчики, може з’явитись лупа;

►поганий стан нігтів – нігтьова пластина може стати ламкою, тьмяною і почати розшаровуватись, а нігті слабкі і ламаються;

►губи тріскають, швидко пересихають, може з’явитись герпес та кровоточивість ясен.

■Тривалий дефіцит вітамінів може обернутися для організму серйозними ускладненнями.

●Відсутність вітаміну А викликає «курячу сліпоту». На дефіцит цього елемента вказує також поява лупи, тьмяність і ламкість волосся, поява білих смуг на нігтях і гнійників на шкірі. Також з’являється сльозотеча, яка загострюється на

сонці, збільшується чутливість організму, особливо до болю.

●Про дефіцит вітаміну В1 свідчить порушення психоемоційного стану (дратівливість, млявість, безпричинне занепокоєння, безсоння вночі та сонливість протягом дня). Людину турбує головний біль і мігрень, спостерігається погіршення пам’яті.

●Нестача вітаміну В2 проявляється слабкістю, відсутністю апетиту.

●Дефіцит вітаміну В3 може викликати проблеми з травленням, м’язову слабкість, запаморочення і безсоння. Також це негативно позначається на стані шкіри, викликаючи появу запалень і пігментних плям.

●Відсутність вітаміну В5 характеризується підвищеною втомою, болем у м’язах, онімінням кінцівок і нудотою.

●Для дефіциту вітаміну В6 характерна поява стоматиту, кон’юнктивіту і нервових розладів – загальмованості, дратівливості і тривожності, навіть судоми.

●А недостатній вміст вітаміну В9 проявляється безсонням, занепокоєнням і проблемами в роботі системи травлення.

●Відсутність вітаміну В12 проявляється швидкою втомлюваністю, підвищеною нервозністю і розвитком запальних процесів в ротовій порожнині.

●При нестачі вітаміну С розвивається схильність до частих вірусних та застудних захворювань, загострення хронічних хвороб і підвищення ламкості кровоносних судин. Порушується синтез білка колагену, що призводить до виникнення хвороби- цинги.

●Дефіцит вітаміну D проявляється порушенням сну, погіршенням зору та стану волосся, нігтів і зубів. У дітей нестача вітаміну D викликає рахіт.

●Низький вміст вітаміну Е проявляється дизбактеріозом, дерматитом, порушенням менструального циклу і запальними захворюваннями шкіри. Найбільше відсутність цієї речовини впливає на репродуктивну систему чоловіків та жінок.

■ Профілактика авітамінозу передбачає:

►Збалансоване харчування та різноманітний раціон. Виключіть зі свого раціону нездорову їжу (цукор, жир, пресовані продукти). Робити це треба послідовно. Важливо включити до свого раціону продукти, які багаті на мінерали та вітаміни, зокрема, овочі, фрукти, горіхи, зелень, рибу, насіння, яйця та молочні продукти.

►Пийте достатню кількість води.Вода допомагає підтримувати водний баланс, виключити зневоднення.Вона виводить із організму токсини, прискорює засвоєння вітамінів, прискорює оновлення шкіри, яка потребує відновлення після холодної пори року. Рекомендовано пити не менше 1,5 літри води у день, крім іншої рідини ( чаю, кави, соків, супів).

►Відмовтесь від надто суворих дієт, оскільки через недостатню кількість поживних речовин авітаміноз може лише посилюватися.

Тому важливо харчуватися помірно, але різноманітно.

►Активний спосіб життя.

Не забувайте про регулярні прогулянки на свіжому повітрі та достатню фізичну активність, адже заняття спортом допоможуть подолати такі симптоми, як втома та відсутність енергії. Почніть ранок із щоденної зарядки і поступово додавайте навантаження.

► Повноцінний відпочинок. Якщо ваш день побудований на постійних справах та переживаннях, то навіть найдорожчі таблетки не допоможуть вам повністю відновити здоров'я. Нічний сон має тривати не менше 7-8 годин.     

►Уникайте стресу і перевтоми, відмовтесь від шкідливих звичок.

► Регулярно відвідуйте лікаря, який надасть консультацію та при потребі призначить курс відповідних препаратів.

Проте, не займайтесь самолікуванням!

■Залежно від того, яких вітамінів не вистачає, слід збагатити свій раціон відповідними продуктами:

■А – морква, якісне вершкове масло, квасоля, буряк, гарбуз і теляча печінка. ■В1 – гречка, свинина, картопля (відварена або запечена), вівсянка, горіхи і рис. ■В2 – молоко, мигдаль і нежирна свинина. ■В3 – яйця, риба, куряче м’ясо, арахіс, чорнослив, сир. ■В5 – цільнозерновий хліб, риба та м’ясо. ■В6 - печінка, висівки, пророщені зерна пшениці. ■В9 – буряк, квасоля, морква, салат і зелені овочі. ■В12 – яйця і кисломолочні продукти. ■С – цитрусові фрукти, капуста, яблука, ківі і шипшина. ■D – сир, риб’ячий жир, гриби і масло. ■Р – печінка яловича, молоко і горіхи.

Для того щоб зберегти максимальний вміст вітамінів в продуктах, необхідно їх правильно зберігати, готувати і вживати.

Зберігати овочі варто в темному прохолодному місці. Зелень, свіжі овочі і фрукти не підлягають тривалому зберіганню. Їх не потрібно піддавати довгій термічній обробці. М’ясо і рибу краще запікати в духовці або готувати на парі. Готову страву необхідно вживати відразу.

Бережіть себе та ваше здоров’я!

Дотримуйтесь простих рекомендацій, щоб ваше самопочуття завжди було на висоті!

Фахівець з дослідження факторів

навколишнього середовища  санітарно-гігієнічної лабораторії Богородчанського відділу 

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» Кос Юлія