header-new2

  • Тисменицька міська рада
    Тисменицька міська рада
---------   ВІТАЄМО НА САЙТІ ТИСМЕНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ   ---------

В Україні з 10 грудня буде заборонено безкоштовне розповсюдження пластикових пакетів

341-ілюстрація-пластикові пакетиЗ 10 грудня в Україні набирає чинності закон №1489-IX «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України» та починає діяти перший етап обмежень, повідомляє прес-служба Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України.

 

Відповідно до статті 50 Конституції України, кожен має право на безпечне для життя і здоров’я довкілля та на відшкодування завданої порушенням цього права шкоди. Кожному гарантується право вільного доступу до інформації про стан довкілля, про якість харчових продуктів і предметів побуту, а також право на її поширення. Така інформація ніким не може бути засекречена. Оскільки, одна з основних проблем світової спільноти – надмірне використання пластикових пакетів, що призвело до масового забруднення земного і водного просторів та спричинило погіршення здоров’я населення, все більше країн виступає за жорстке врегулювання питання щодо використання пластику.

Даний Закон спрямований на зменшення обсягу використання в Україні пластикових пакетів, обмеження їх розповсюдження  з метою поліпшення стану навколишнього природного середовища   та благоустрою територій.

За Законом пластиковий пакет це: «виготовлена з пластику тара у формі рукава, з дном та відкритою горловиною, з ручками або без ручок, призначена для пакування та/або транспортування товарів і продукції кінцевим споживачами» (п. 10 ч. 1 ст. 1 Закону).

Закон не поширюватиметься на будь-що інше: пакети для сміття, харчову плівку, пластикові бокси, двосторонні пакети Zip-Lock, будь-які пластикові вироби, не призначені «для пакування та/або транспортування товарів і продукції кінцевими споживачами».

Закон забороняє розповсюдження, а саме: «платне або безоплатне надання пластикових пакетів споживачам в об’єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг, в яких може здійснюватися розповсюдження пластикових пакетів» (п. 11 ч. 1 Закону).

На кожний пластиковий пакет, який відповідатиме вимогам стандартів, має бути нанесене відповідне маркування. Порядок маркування має бути затверджений Кабінетом Міністрів України (ч. 2 ст. 4 Закону).

Контроль за дотриманням законодавства у сфері розповсюдження пластикових пакетів покладається на орган, що реалізує державну політику у сфері державного контролю за додержанням законодавства про захист прав споживачів, у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України;

За недотримання норм законодавства на порушників чекають:

- за використання надтонких пластикових пакетів, тонких пластикових пакетів та оксорозкладних пластикових пакетів передбачається штраф у розмірі від 1000 до 2000  неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

- за безоплатне розповсюдження пластикових пакетів – у розмірі від 100 до 200 неоподаткованих мінімумів доходів громадян;

- за повторне протягом трьох років вчинення такого самого порушення – у розмірі від 200 до 500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Кожен з нас розуміє, що насправді не існує безкоштовних пакетів. Ціна за пакети, які нібито, можна взяти безкоштовно, закладається у вартість середнього чеку. Тож берете ви пакети в магазині чи ні, ви все одно за них сплачуєте. Відтепер будемо платити лише за те, що використовуємо.

Контролювати дотримання «антипластикового» закону Держпродспоживслужба буде шляхом планових та позапланових перевірок магазинів, кафе, ресторанів та ринків.

Громадяни матимуть право ініціювати позапланові перевірки. Вони зможуть зателефонувати на гарячу лінію, написати звичайного чи електронного листа, заповнити форму на сайті служби, скористатися Telegram-ботом.

Календар новин

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
join-us-facebook
 
1645021179
 
ЦНАП
 
diia1-1
 
gid1
 
єдопомога
 
 протидія насильству
 
el vpered
 
Фотоклуб КОЛУМБ м.Тисмениця