header-new2

  • Тисменицька міська рада
    Тисменицька міська рада
---------   ВІТАЄМО НА САЙТІ ТИСМЕНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ   ---------

Йодна профілактика у разі радіаційної аварії

193687У разі аварії на ядерних установках атомної станції може відбутися викид радіоізотопів йоду, цезію, стронцію та інших радіонуклідів. В результаті викиду може утворитися радіаційна хмара, яка може забруднювати грунт, воду, їжу. Крім того, опади з хмари можуть осідати на шкірі та одязі людини. Так виникає зовнішнє опромінення, а при вживанні забруднених харчових продуктів, води, вдиханні забрудненого повітря – внутрішнє.

Значна частина викидів містить радіоактивний йод, або так звані радіактивні ізотопи йоду («поганий йод».) Якщо не вживати заходів захисту, то в такому разі радіактивний йод дуже легко і швидко поглинається щитоподібною залозою (особливо у дітей) і може призвести до її захворювань.

Значний ризик для здоров»я має внутрішнє опромінення – коли радіоізотопи потрапляють в організм людини через вдихання повітря, споживання забруднених харчових продуктів.

Щоб зменшити негативний вплив радіоактивного йоду на щитоподібну залозу – використовують калію йодид. Такий захід називається йодною профілактикою. Після прийому препарату відбувається блокування щитоподібної залози, що перешкоджає накопиченню в ній радіоізотопів йоду.

Допоки немає сповіщення від офіційних органів влади про евакуацію чи йодну профілактику, приймати пігулки «для профілактики» не можна, бо будуть ускладнення у вигляді різних хвороб щитоподібної залози. А коли настане час екстреної йодопрофілактики, вона вже не матиме ефекту. Ефективне прийняття препарату за 6 годин до можливого враження радіоактивним йодом та 8 годин після його враження.Через 14 годин після зараження радіоактивним йодом ефективність йодної профілактики зменшується до 50%. Через 24 години йодна профілактика неефективна і навпаки шкодить.

Профілактика калієм йодиду дає результат тільки проти радіоактивного йоду. Інші чинники радіоактивного забруднення, такі як наприклад – стронцій – вливають більше на кісткову систему.

Дози пігулок йодиду калію, які необхідно приймати:

Діти від 1 місяця до трьох років – 32 мг,

Діти 3-12 років – 62,5 мг,

Підлітки 12-13 років та дорослі до 40 років – 125 мг.

Людям віком понад 40 років – за винятком вагітних жінок, або тих, які продовжують грудне вигодовування – приймати йодид калію не потрібно: в такому віці щитоподібна залоза не накопичує радіоактивний йод, а прийом йодиду калію – може привести до порушень функції щитоподібної залози, зокрема гіпотиреозу.

Йодид калію продається в аптеці без рецепту. Альтернатив цьому препарату немає – ані спиртова настоянка 5% йоду, ані розчин «Люголя», ані «Йодомарин» чи інші препарати, що містять йод – не замінять ці ліки.

У МОЗ наполягають: скуповувати препарат йодиду калію в аптеках не потрібно. Якщо станеться надзвичайна ситуація , всі жителі України зможуть отримати пігулки у відповідних пунктах видачі. Препаратом для екстреної йодопрофілактики держава забезпечена. Нещодавно Ураїна від ЄС додатково отримала 5,5 мільйона пігулок.

Календар новин

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
join-us-facebook 
lot 
1645021179
 
ЦНАП
 
diia1-1
 
gid1
 
єдопомога
 
265x245
 протидія насильству
 
el vpered
 
Фотоклуб КОЛУМБ м.Тисмениця