header-new2

  • Тисменицька міська рада
    Тисменицька міська рада
---------   ВІТАЄМО НА САЙТІ ТИСМЕНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ   ---------

Всесвітній день моніторингу якості води.

1018 вересня в усьому світі відзначається Всесвітній день моніторингу якості води.Починаючи з 2003р. щорічно у всьому світі відзначають цей день. Ініціатива цього свята належить американському Фонду чистої води.Фонд розробив інформаційно-освітню програму, яка спрямована на підвищення обізнаності усього світу в тому, що є проблеми водних ресурсів, і щоб всі брали участь у захисті води від забруднень. Адже від якості води, її складу, залежить здоров'я всього людства.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, половина жителів нашої планети вживає забруднену воду. Значна кількість хвороб людини пов’язана з незадовільною якістю питної води і порушенням санітарно-гігієнічних норм водопостачанння.

Якісні характеристики води, рівень її забруднення впливає на стан захворюваності населення. Багато з цих захворювань є смертельними або ж з тяжким перебігом.

Проблема якості питної води для України була і залишається вкрай актуальною і надзвичайно гострою, особливо тепер, в час війни.

У відповідності до вимог ДСанПіНу 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» питна вода призначена для споживання людиною, повинна відповідати таким гігієнічним вимогам: бути безпечною в епідемічному та радіаційному відношенні, мати сприятливі органолептичні властивості та нешкідливий хімічний склад.

На якість питної води систем централізованого водопостачання негативно впливає незадовільний технічний стан водопровідних споруд і мереж та значна їх зношеність, несвоєчасне проведення капітальних і поточних планово-профілактичних ремонтів та ліквідації аварій.

Власники та балансоутримувачі джерел централізованого водопостачання, повинні здійснювати систематичний виробничий контроль безпечності та якості питної води від місця водозабору до місця її споживання, відповідно до вимог санітарних норм.

З початку воєнної агресії, на виконання наказу МОЗ № 26-04/5359/2-22 від 24.02.2022р. спеціалістами Богородчанського відділу проводиться щоденний моніторинг якості та безпечності питної води централізованих водопроводів.

Так, з відібраних 180 проб води на санітарно-хімічні та мікробіологічні дослідження відхилень від вимог держстандарту не фіксувалось. Впевнено можемо сказати, що вода централізованого водопостачання задовільної якості.

Особливу занепокоєність викликає стан водопостачання сільського населення. Зміна форм власності та передача сільських водопроводів на баланс органів місцевого самоврядування загострили проблему забезпечення населення питною водою гарантованої якості.

Переважна більшість сільського населення споживає воду з колодязів та індивідуальних свердловин, які внаслідок використання незахищених поверхневих водоносних горизонтів (ґрунтових вод) та зазвичай незадовільного технічного стану вододжерел, не гарантують епідемічної безпеки для людей.

Лабораторні дослідження це підтверджують- кількість нестандартних проб води криничної за мікробіологічними показниками становить 22%,за санітарно-хімічними показниками – 12%.

Напередодні навчального року фахівцями відділу був проведений комплексний об’їзд шкіл територіальних громад. В ході якого були відібрані проби води локальних водопроводів навчально-виховних закладів. Слід сказати, що 45% відібраних проб води питної були незадовільної якості.

Адміністрації шкіл рекомендовано провести очистку вододжерел, санацію мереж водопостачання та провести знезараження води з метою приведення її до вимог держстандарту.

Для населення рекомендуємо, крім очищення джерел водопостачання рекомендовано для доочищення питної води встановити фільтри та бактерицидні лампи. Сьогодні найбільш доступні за ціною і ефективні для вирішення проблем якості водопровідної води комбіновані фільтри, які поєднують принципи тонкої механічної очистки та сорбційну очистку води, і звичайно ж, відносно дорогі системи на основі зворотного осмосу, які залишають 98% забруднень у каналізації...

Якщо Ви піклуєтесь про своє здоров’я і хочете знати, яку воду Ви п’єте, просимо звертатися до Богородчанського відділу для проведення лабораторних досліджень якості питної води.

Бережіть себе і своє здоров’я!Будьте впевненими у якості питної води ,яку ви споживаєте.

Завідувач відділення епіднагляду та

профілактики неінфекційних хвороб

Богородчанського відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»                                 Лілія КОНЦУР

Календар новин

join-us-facebook 
lot 
1645021179
 
ЦНАП
 
diia1-1
 
gid1
 
єдопомога
 
265x245
 протидія насильству
 
el vpered
 
Фотоклуб КОЛУМБ м.Тисмениця